Andų paukščiai

Pietų Amerikos Andų kalnai gyvena labai įvairiose floros ir faunos rūšyse. Kalnuose yra daugybė buveinių, kurių aukštis nuo jūros lygio yra skirtingas. Didesniame kalnų aukštyje stebima didesnė paukščių įvairovė. Regiono debesų miškai yra ypač turtingi rūšių įvairove. Taip pat pastebimas aukštas endemizmo lygis regione randamose rūšyse, nes geografinė daugelio vietovių izoliacija didžiuliame kalnų diapazone leido evoliucinio laiko skalėje išsivystyti unikalias rūšis. Andų kalnuose gyvena apie 600 žinduolių, 1700 paukščių, 600 roplių ir 400 žuvų rūšių. Maždaug trečdalis čia randamų paukščių yra endeminiai regionui. Čia mes apibūdiname kai kuriuos pačius ikoniškiausius Andų paukščius ir svarbias savybes, susijusias su šių plunksnų kalnų gyventojais:

10. Andų Condor

Vultur gryphus“ yra ikoninė Andų rūšis. Tai naujas pasaulis vulture rūšys, kurios vaidina svarbų vaidmenį vietinėje folkloroje ir mitologijoje. Paukštis taip pat yra daugelio Andų valstybių nacionalinis simbolis. Andų kondoras turi juodą plunksną su baltais sparnais ir kaklo pagrindu. Tai didžiausias pasaulyje plaukiojantis paukštis. Paukščių sparnų ilgis yra 3, 3 m. Paukščiai šeriami ant karpų ir lizdų ant kalnų aukštų uolų, kurių aukštis viršija 5000 metrų. Andų kondoras gyvena tol, kol 70 metų yra vienas iš ilgiausių pasaulyje gyvų paukščių. Šiuo metu IUCN pripažįsta, kad paukštis yra „gresia pavojus“.

9. Andų žąsis

Neochen melanoptera“ yra reziduojantis Andų paukštis, gyvenantis ežeruose ir pelkėse, kurių aukštis viršija 3000 metrų. Paukščiai dažniausiai gyvena sausumoje ir paprastai naudojasi plaukiojimu avarijos metu. Andų žąsų uodega ir sparnais yra baltos spalvos, juodos spalvos, o trumpas rožinis. Paukščiai parodo teritoriškumą per veisimo sezoną. Jie lizdo ant žemės.

8. „Torrent Duck“

Tortų antis yra Andų regiono gyventojas. Paukštis mėgsta gyventi netoli vandens ir lizdų apsaugotose vietose, pvz., Vandenų urvuose. Jis yra puikus plaukikas ir naras, bet skrenda tik trumpais atstumais. Vyrai yra didesni nei moterys ir turi ryškią baltą ir juodą galvą, o moterys turi pilką galvą. Vyrai taip pat turi raudonas sąskaitas, o moterų spalva - geltona. Šių paukščių egzistavimą kelia grėsmė invazinių žuvų rūšių, upių užtvankos ir miško dangos praradimas.

7. Gigantas

Fulica gigantea“ yra paukštis, gyvenantis Pietų Amerikos slėnio ežeruose. Suaugę milžiniški kobiniai yra funkcionaliai beždžionės. Jie stato didžiulius lizdus šalia aukštumų ežerų ir gyvena kaip monogaminė pora ir turi didelę teritorinę gynybą. Paukščiai yra 48–64 cm ilgio ir turi rausvas kojas.

6. Diademed Sandpiper-plover

Phegornis mitchellii yra ploverio rūšis, kurioje gyvena Puna pievų ekozonas Pietų Amerikos Anduose. Čia gyvena pelkės, pelkės, pievos ir samanos tundros buveinės. Paukštis yra mažas, juodos spalvos, balta kaklo ir krūtinės juoda, pilka ventralinė. Baltos juostelės eina nuo akies viršaus iki karūnos. Žiemos metu plover gyvena apie 2 000 metrų aukštyje, bet veisimui perkelia į aukštesnes vietas (nuo 3, 5 iki 5 000 metrų).

5. Darvino Rhea

Rhea pennata“ arba mažesnis rhea yra didelis beplanuotas paukštis, rastas Andų lygumoje (Altiplano) ir Patagonijos pievose. Paukštis turi ilgą kaklą ir kojas, o galvos ir raiščių yra gana mažos. Jie pirmiausia yra žolėnai, bet kartais maitina vabzdžius. Paukščių aukštis svyruoja nuo 90 iki 100 cm. Jie gali važiuoti dideliu greičiu ir turėti aštrių nagų, kurie padeda gynybai.

4. Andų mirgėjimas

Colaptes rupicola“ yra dumblių rūšys, gyvenančios Andų kalnuose nuo 2000 iki 5000 metrų aukštyje. Paukščiai yra dideli, apie 32 cm ilgio ir turi ilgą uodegą ir apvalius sparnus. Jie turi ilgą ir galingą snapą. Paukščiai mėgsta maitinti didelėse šeimos grupėse ir bendrauti tarpusavyje per įvairius pašnekovus. Menkė nori gyventi didelėse kolonijose, skirtingai nei daugelis kitų tokio pobūdžio paukščių. Jie yra paplitę Andų „Puna“ ekoregione, kur jie gyvena kalnuotose vietovėse su uolomis, Alpių tundra, pievomis ir krūmynais.

3. Royal Cinclodes

Kritiškai nykstančios rūšys - Cinclodes aricomae - gyvena Peru ir Bolivijos Andų poliejaus miškuose ir kalnų šveitimo ekoregionuose. Tik apie 250 šios rūšies asmenų išgyvena šiandien. Paukščiai yra apie 20 cm ilgio ir šokolado rudos spalvos. Taip pat egzistuoja baltos spalvos juostelės ant krūtinės ir baltos dėmės ant veido ir vainiko. Buveinių praradimas yra didžiausia grėsmė karališkojo cinklio išlikimui.

2. Andų uoliena

R upicola peruvianus yra gimtoji Andų debesų miškų paukštis. Seksualinis dimorizmas yra aiškiai matomas šioje rūšyje. Vyrai puošia ryškias apelsinų ar skarlatų spalvas su diske kaip keteros, o moterys yra tamsesnės ir rudesnės. Veisimo sezono metu vyrai konkuruoja, kad laimėtų moterį, rodydami savo plunksną ir atlikdami šokio stiliaus judesius. Lizdai yra pastatyti saugomose vietose žemiau uolų užtvankų, o vien tik moteris pakelia viščiukus. Šie paukščiai maitina vaisius, vabzdžius, roplius ir varliagyvius.

1. Kiti Andų paukščiai

Sierra finch Peru.

Andai taip pat gyvena keliose kitose paukščių grupėse. Atviros buveinės regione tarnauja kaip sierra-finches, diuca-finches, kalnų tukai, paukščių paukščiai ir kalnakasiai. Kalnuose taip pat gyvena dvi flamingo rūšys, Jameso flamingas ir Andų flamingas. Abi flamingo rūšys turi simpatrišką pasiskirstymą. Hillstar ir kolibrių rūšys yra pažymėtos aukštyje virš 4000 metrų. Taip pat žinoma, kad Anduose gyvena paslaptingos rūšys, kuriose yra antipittų, tapaculų ir raštų. Dažniausiai pastebimi paukščiai yra tanklaiviai ir baldai, kurie dažnai laikomi mišrių rūšių pulkais. Andų „Polylepio“ medienos buveinės yra kai kurių retų ir grėsmingų paukščių, tokių kaip karališkieji cinklodai (kaip minėta anksčiau), ir baltojo braižo titro spinetailo namai.

Rekomenduojama

John Maynard Keynes - skaičiai per visą istoriją
2019
10 aukščiausių kalnų Tasmanijoje
2019
Kas yra „Rail Trail“?
2019