Azijos dramblių faktai: Azijos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Didžiausi Azijos sausumos gyvūnai ir antra pagal dydį dramblių rūšys pasaulyje, Azijos dramblys ( Elephas maximus ) skiriasi nuo savo Afrikos partnerių mažesnių dydžių ir trumpesnių ausų atžvilgiu. Jų aukštis nuo pečių svyruoja nuo 6, 6 iki 9, 8 pėdų (nuo 2 iki 3 metrų), o jų svoris yra nuo 2, 25 iki 5, 5 tonų (2, 041–4, 990 kilogramų). Šie drambliai yra tamsiai pilkos spalvos iki rudos spalvos, jų ausyse, kamienuose ir kai kuriose kitose jų kūno vietose yra rausvos dėmės. Labiausiai įdomi šių dramblių fizinių savybių dalis yra jų labai funkcionalūs ir judrūs lagaminai, kurie iš tikrųjų yra nosies ir viršutinės lūpos pailgėjimas, baigiasi kamieno apačioje esančiomis šnervėmis. Liemenė gali būti naudojama įvairiems tikslams, pvz., Kvėpavimui, kvapui, čiulpimui vandenyje, būdingiems „trimitavimo“ garsams gaminti, taip pat objektų gaudymui ir paėmimui. Šių kamienų galuose yra pirštų formos konstrukcijos, kurios pirmiausia naudojamos tvirtai laikomiems objektams laikyti. Azijos dramblys turi vieną tokią pirštų atspaudą savo kamieno gale, o Afrikos dramblių kaminai turi porą jų. Vien tik kamiene yra apie 100 000 atskirų raumenų, atsižvelgiant į šio unikalaus priedėlio efektyvumą ir darbo pajėgumus. Priklausomai nuo porūšių, vyrų drambliai paprastai turi blauzdas, kurios naudojamos kasti žemę, medžio žieves arba kaip gynybos ginklą. Kai kuriose populiacijose, kaip ir Šri Lankos dramblys, tik 5% jų vyrų yra „tuskeriai“, palyginti su 90% netoliese esančiose Pietų Indijos šalyse. Tokioje statistikoje matyti, kad jis atitinka medžioklės paplitimą jų atitinkamose vietovėse, o Šri Lankoje ypač stengiamasi, kad jos užtektų.

Dieta

Azijos drambliai gali būti klasifikuojami kaip „mega-žolėnai“, nes jie yra visiškai priklausomi nuo žolelių ir kasdien suvartoja iki 330 svarų (150 kilogramų) augmenijos. Tokių didelių maisto produktų suvartojimas yra labai svarbus šių dramblių išlikimui. Šių pachydermių maitinimo būdai apima ganymą ir naršymą, ir jų mitybą sudaro žolės, žievės, šaknys, stiebai ir medžių lapai, taip pat žmonių auginamų žemių augalai, pvz., Bananai ir cukranendrių. Dažnai elefantų bandos ūkininkų pasėlius sukelia rimtų žmonių ir gyvūnų konfliktų, kurie netgi gali baigtis mirties ar sužalojimu, susijusiu su drambliais ar žmonėmis. Dramblys taip pat reikalauja didelių vandens suvartojimo reguliariai, kurių tūris svyruoja nuo 21 iki 53 galonų (80-200 litrų) vandens kasdien.

Buveinė ir diapazonas

Šiandien Azijos dramblys IUCN pavojingų rūšių sąraše buvo priskiriamas „Nykstantiems“. Maždaug 100 000 švelnių gigantų, egzistavusių XX a. Pradžioje, per pastaruosius kelis dešimtmečius jų skaičius sparčiai sumažėjo ir buvo mažesnis nei 50%. Šiandien šie drambliai, kurie anksčiau gyveno didelėse Azijos dalyse, užima tik 15% savo pradinių ribų. Manoma, kad Indijos subkontinento šalys, įskaitant Indiją, Bangladešą, Nepalą, Butaną, Šri Lanką ir dalis Pietryčių Azijos, pavyzdžiui, Malaizija, Indonezija, Vietnamas ir Tailandas, yra mažos ir didelės Azijos dramblių populiacijos. Indija yra labiausiai paplitusi buveinė drambliams, o Šri Lanka turi daug mažesnes populiacijas, kurios labai ribojamos susiskaidžiusiuose gyvenamuosiuose rajonuose. Azijos Azijos dramblys prarado ir 70% savo pradinių buveinių. Šių šalių tropiniai ir subtropiniai miškai yra idealūs šių megerbojų augintojų buveinės. Šiandien Azijos dramblių populiacijai kelia grėsmę išnaudojančios žmogaus veiklos, pvz., Vystymosi projektų kūrimas miškingose ​​žemėse, miškų naikinimas, žmonių gyvenamosios vietos plitimas į dramblių teritorijas, buveinių susiskaidymas ir dramblių mirtis dėl žmonių ir gyvūnų konfliktų. Azijos dramblių brakonierių atvejai yra mažesni už jų afrikiečių kolonėlių atvejus, tačiau kai kurie drambliai vis dar nužudomi dėl jų kailių, mėsos ir odos. Laukiniai drambliai taip pat užfiksuoti nelaisvėje veisiant, kad būtų skatinamos turizmo pramonės šakos tokiose šalyse kaip Tailandas, o tai dar labiau mažina laukinės šios rūšies populiacijas.

Elgesys

Azijos drambliai turi sudėtingą, hierarchinę socialinę struktūrą, gyvenančią didelėse grupėse, turinčiose matriarchiją. Vyrai palieka savo šeimas nuo 12 iki 15 metų amžiaus, o po to palaipsniui ar kitaip formuoja mažas laikinas grupes, kurias sudaro keletas bulių dramblių. Tokias grupes vadovauja priekyje ir gale stipriausi vyrai, o likusieji nariai stabilizuoja grupę. Šių narių hierarchiniai vaidmenys transformuojasi kiekvieną kartą, kai įeina naujas vyras arba kai išeina iš grupės. Bulių dramblys neturi pirmenybės vienai šeimai, o vietoj to klajoja ieškodamas draugų tarp skirtingų šeimų. Tai padidina jų galimybes poruotis, o potencialiai leis dramblys per metus susieti su maždaug 30 moterų. Dėl to atsiranda daugiau palikuonių viename poravimosi sezone, nei tuo atveju, jei jie būtų buvę su vienu šeimu. Šeimos vienetus sudaro 3–25 nariai ir turi stabilią pagrindinę grupę, kuriai vadovauja seniausia ir labiausiai patyrusi moteris, vadinama matriarchu. Jį lydi jos suaugusios dukros ir kolektyviniai palikuonys. Moterys yra atsakingos už savo palikuonių auginimą ir mokymą socialiniams, maitinimosi ir gynybiniams įgūdžiams. Palikuonių išgyvenimo tikimybė didėja, kai grupėje yra daugiau suaugusių moterų. Šeimos vienetai taip pat gali susieti su susijusiomis arba nesusijusiomis dramblių grupėmis, vadinamomis „giminėmis“ arba „ryšių“ grupėmis. Taip pat pranešama, kad dramblys gedsta dėl mirusių kompanionų, tam tikrą laiką pristabdydami mirusio dramblio kūną, švelniai glostydami kūną su savo lagaminais, o kartais netgi gabenant brūkšnį ar kaulą su jais kaip mėgstamą atmintį jų mirusių kompanijų.

Dramblys taip pat mėgsta maudytis ir pasinerti į purvą. Jie padengs savo kūnus purvu ir dulkėmis, o paskui patrinti nuo kietų paviršių, kad atsikratytų ligų sukėlėjų, kurie prilipo prie jų kūnų. Dramblys užmigdo apie keturias valandas per dieną, o gilaus miego metu jie gulės ant jų pusės ir kvėpuos giliai, o kartais net knarkia. Šie milžiniški pachydermai (stori odos žinduoliai) gamtoje yra „krepsiški“, todėl jie dažniausiai yra aktyviausi auštant ir susiliejus.

Dauginti

Dramblių poravimosi ritualas yra įspūdingas reginys. Paprastai vyresni vyrai, apie 40–50 metų amžiaus, yra labiausiai pageidaujami poravimosi vyrai. Moterys yra pasirengusios pradėti poravimą maždaug 14 metų amžiaus. Fizinė agresija sunkiai dalyvauja, kai vyrai konkuruoja vienas su kitu dėl moterų dėmesio. Manoma, kad jaunesni žmonės atsigręžia dėl pagarbos ir susižavėjimo vyresniems, labiau patyrusiems vyrams. Sutuoktinis yra trumpas gyvenimas, jame dalyvauja vyrai, važiuoti žaismingomis moterimis, po to kūno trina ir kamieno vyniojimas. Dramblys turi labai ilgą 22 mėnesių nėštumo laikotarpį, ir tai yra vienas iš veiksnių, lemiančių lėtą dramblių populiacijos augimą. Kūdikių drambliai gimsta aklais ir bejėgiais, ir iš pradžių juos prižiūri visos kitos bandos patelės. Taip yra tam, kad motinai būtų pakankamai laiko pašarui, kad ji galėtų pagaminti pakankamai pieno savo naujagimiui maitinti.

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019