Barzdotas imperatorius Tamarinas Faktai: Pietų Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Barkuotasis imperatoriaus Tamarindo beždžionė yra imperatoriaus tamarino porūšis. Pažymėtina juokinga, juokinga balta ūsai. Moterys ir jaunimas taip pat turi ūsų. Likusios barzdos tamarino kailiai yra pilki, dažnai pažymėti geltonomis arba rudomis dėmėmis. Jis yra visagalis, jo mityba susideda iš augalų ir gyvūnų. Visiška fizinė branda, šie beždžionės augs iki 10 colių ir sveria vieną svarą, ilgą 15 colių uodegą. Barzdotasis tamarinas turi nagus ant pirštų ir pirštų, išskyrus didįjį pirštą, kuris turi nagą. Jis sprogo visais keturiais.

Dieta

Barzdotojo tamarino mitybą didžiąja dalimi sudaro daug angliavandenių turintys augalai, papildomi maži gyvūnai ir mažesniuose dalyse vabzdžiai. Iš augalų, kuriuos jie maitina, vaisiai, nektarai ir medžio sultys yra jų mėgstami. Jie valgo vabzdžius, tokius kaip skėriai, vabalai, sraigės, kriketai, drugeliai, vorai ir skruzdėlės. Jie taip pat gali apiplėšti paukščių lizdą kiaušiniams, sugauti ir valgyti mažus roplius, pavyzdžiui, driežus ir medžių varles. Sausais sezonais jie valgo daugiau nektaro nei drėgnuoju metų laiku. „Durrell Wildlife Conservation Study“ duomenimis, 95 proc. Barzdoto tamarino dietos sudaro vaisiai šlapių sezonų metu.

Buveinė ir diapazonas

Barzdotasis tamarinas yra gimtoji Vidurio ir Pietų Amerikoje tropinių miškų, ypač tokiuose regionuose kaip pietvakarių Amazonės baseinas Brazilijoje, Rytų Peru ir Šiaurės Bolivijoje. Jie gyvena atvirose, medžio dengtose buveinėse. Pasak „Macalester College“ studijos, jie gyvena žemiau 80–95 pėdų aukščio medžių, kurie yra paplitę Amazonės džiunglėse. Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga (IUCN) savo 2015 m. Raudonojoje knygoje pranešė, kad imperatoriaus tamarino rūšys nekelia didelės rizikos išnykti. Tačiau IUCN pažymi, kad greitas miškų naikinimas, daugiausia dėl medienos ruošos ir infrastruktūros statybos, gali kelti grėsmę rūšiai artimiausioje ateityje, ir jiems gresia pavojus užkirsti kelią neteisėtai prekybai gyvūnais.

Elgesys

Barzdotas tamarinas yra aktyviausias per dieną, ir tai yra gyvūnas, nuolat judantis. Jų nedideli dydžiai daro juos judriais tvariniais ir leidžia jiems pereiti nuo šakos iki šakos. Barzdotasis tamarinas yra socialinis ir gyvena dviejų iki penkiolikos beždžionių grupėse. Kiekvienai grupei vadovauja vyriausia moteris, o po to - brandūs vyrai. Jie yra žaismingi, o atsipalaiduodami vienas kito kailius. Kai kyla pavojus, barzdotasis tamarinas leidžia išsisklaidyti ir šūksniai įspėti kitus grupėje. Jis yra labai teritorinis beždžionė, ir uoliai gins savo teritoriją nuo kitų tamarinų ar kitų mažesnių beždžionių.

Dauginti

Barzdotasis tamarinas lytiškai brandus bus pasiektas nuo 16 iki 20 mėnesių, o tada jie pradės veisti. Kai moteris yra pasirengusi poruotis, ji skleidžia feromonų chemines medžiagas, kurios įspėja vyrus apie jos buvimą ir seksualinį pasirengimą. Cheminės medžiagos taip pat slopina ovuliaciją kitose grupės moteryse. Konkrečioje grupėje faktiškai veisiasi ir dauginasi du seniausi vyrai ir seniausia moteris. Jų nėštumo laikotarpiai trunka nuo 140 iki 145 dienų. Vieno gimimo metu moteriškas barzdotas tamarinas paprastai pagimdys nuo dviejų iki trijų jaunuolių. Jų rūpinimąsi vaidina kiekvienas barzdotas tamarinas grupėje. Tai „požiūris į kaimą“ metodas apima visus jaunųjų barzdotų tamarinų auginimo aspektus, pradedant nuo dalijimosi maistu iki žaidimo ir viliojimo.

Rekomenduojama

Ką reiškia Irano vėliavos spalvos ir simboliai?
2019
Kas yra didžiausia Saulės sistemos planeta?
2019
Kur yra Andamano salos?
2019