Bighorn avių faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Nors yra daug porūšių, Bighorn avys yra viena iš dviejų kalnų avių rūšių, kurios randamos tik Šiaurės Amerikoje. Avinai (vyrai) gali išaugti iki 5 pėdų, 3 colių ir 6 pėdų (160 ir 180 centimetrų) ilgio nuo nosies iki kniedės, o avys paprastai yra mažesnės, maždaug 5 cm (150 cm) ilgio. Bighorn avių patinai gali sverti net 280 svarų (127 kg), o jų ragai sveria iki 31 svaro (14 kilogramų). Ir avinai, ir avys turi ragus, nors avinų ragai yra didesni ir išlenkti, o jų ilgis siekia iki 30 colių (76 cm), o kreivės perimetras yra iki 18 cm (18 cm). Kailio ragas gali būti diagnostinis bruožas, nurodantis gyvūno amžių, porūšį, sveikatą ir netgi gyvenimo istoriją.

Dieta

Bighorn avys yra žolynai ir dieniniai, tai reiškia, kad jie dažniausiai yra aktyvūs per dieną. Jų mityba gali skirtis priklausomai nuo sezono ir kiekvienos porūšio buveinės. Per sezonus, kuriuose gausu maisto, avys maitinsis žolėmis, forbomis ir sėjomis. Tuomet, kai žiemos metu būna griežtesni sezonai, avys praleidžia daugiau laiko naršydami ir maitindamos sunkesnius, sumedėjusius augalus, pvz. Paukštyse, gyvenančiuose dykumose, Bighorn avys valgys šepečius augalus ir kaktusus, ir jie gauna didžiausią jų drėgmę per maistą, nors jie vis dar keliauja apsilankyti laistymo skylėse kartą per kelias dienas.

Buveinė ir diapazonas

Pasiskirstę visoje Šiaurės Amerikoje, Bighorn avys randamos Vakarų provincijose Britų Kolumbijoje ir Alberta Kanadoje, visoje Vakarų ir centrinėje JAV valstijose ir Meksikos šiaurės vakarų valstybėse. Nors „Bighorn“ avys yra laikomos „mažiausiai susirūpinusiomis“ rūšimis, kurias Tarptautinė Sąjunga saugo nuo nykstančių rūšių raudonojo sąrašo, yra keletas populiacijų ir porūšių, kuriems iš tikrųjų gresia pavojus, nors jų bendras gyventojų skaičius yra stabilus, turintis daugiau kaip 15 000 žmonių. vien tik Kanadoje. Grėsmės, kad Bighorn avys reguliariai susiduria, apima medžioklę (kuri gali pakenkti visai populiacijai, nes paprastai sukelia dominuojančių veislinių patinų mirtį), buveinių praradimą ir naminius gyvulius, nes pastarieji konkuruoja dėl savo maisto ir plinta ligomis, pvz. kvėpavimo takų ligomis.

Elgesys

Bighorn avys yra socialiniai gyvūnai, kurie gyvena bandose. Ežys ir ėriukai gyvena didesniuose iki 20 individų bandose, o avinai gyvena mažesnėse 2–5 grupėse. Žiemą avys gali susivienyti, kad sudarytų dar didesnes, iki 100 žmonių bandas. Avys ir avys didžiausią metų dalį gyvena atskirai, kol prasidės poravimosi sezonas. Bighorn avys gali judėti iki 15 mylių per valandą (24 kilometrai per valandą), pakildamos kalnų šlaituose. Su savo puikiu įsitikinimu, jie gali naudoti ne daugiau kaip 2 cm (5 cm) pločius, kurių pagrindu galima pakelti nuo vienos pakopos į kitą, iki 20 metrų atstumu, be jokių problemų.

Dauginti

Rudenį avinai pradeda konkuruoti vienas su kitu dėl teisių į avis veisdami vieni kitus, dažnai pasiekdami daugiau nei 20 mylių per valandą greitį (32 kilometrai per valandą). Šie konkursai gali trukti daugiau nei 24 valandas, kol vienas iš vyrų prisipažįsta, kuris paprastai yra jaunesnis, turintis mažesnius ragus. Bighorn avys nėra monogamiškos, o moterys tam tikrame cikle (kai „karšta“) priims keletą avinų. Avių nėštumo laikotarpis trunka nuo 5 iki 6 mėnesių, po to pavasarį jie pagimdys nuo 1 iki 2 ėriukų. Moterų ėriukai liks savo motinų bandose, o vyrai išeis iš grupės, kai jie yra nuo 2 iki 4 metų, kad galėtų prisijungti prie avinų bandos.

Rekomenduojama

Kas yra Jordanijos valiuta?
2019
Abalono brakonieriaus blogas poveikis Pietų Afrikoje
2019
Afganistano prezidentai ir valstybės vadovai
2019