„Buffalo“ faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Amerikos bisonas (Bison bison) arba buivolas laikomas didžiausiu šiandien Šiaurės Amerikoje gyvenančiu sausumos gyvūnu. Vyrų buivolai gali augti iki šešių pėdų, matuojant nuo kiaulės iki peties. Šie „buliai“ gali sverti nuo 1000 iki 2000 svarų. Kita vertus, tipiška moteriškoji erkė („karvė“) gali siekti penkių pėdų aukščio ir gali sverti nuo 800 iki 1000 svarų. Amerikietiškas buivolų kailis yra rudas, ilgas ir gauruotas, o jos smakro apačioje yra barzda ir šluota. Jo ilgoje uodegoje galų gale yra ryškus plaukus. Gyvūno galvutė yra labai didelė, su dviem trumpais juodaisiais ragais, o buivolai turi didelį kuprą ant pečių.

Dieta

Nepaisant baisios išvaizdos, Amerikos Bisonas yra privalomas žolynas. Buffalos yra vaisingos ganyklos, dažniausiai valgomos įvairiuose žolynuose, žolelėse ir nuosėdose. Kartais jie taip pat mato valgyti uogas ir kerpę. Jie atgaivina savo maistą ir tada jį kramtosi kaip cud, prieš tai jį nurijus, kaip ir kiti atrajotojų žinduoliai. Žiemą Bisonas nuplėšia sniegą, kad pasiektų augmeniją, padedant didelėms galvoms ir kietiems kanopams.

Buveinė ir diapazonas

Amerikietišką „Buffalo“ galima rasti gyvena lygumose, upių slėniuose ir prerijose daugelyje Šiaurės Amerikos. Jie migruoja kartu grupėse, žinomose kaip bandos. Vieną kartą jie gyveno Šiaurės Amerikoje, ir buvo labai svarbūs Amerikos indėnų bendruomenėms, kurios naudojo kiekvieną jų skerdenų dalį maistui, drabužiams, įrankiams, laikymo indams ir pastogėms. Deja, šimtmečius po Europos kolonizacijos į savo gimtąją sferą buvo nužudyta apie 50 milijonų buivolių, taip pat užkandžius ir maistą, taip neleidžiant, kad amerikiečiai jame būtų svarbiausi maisto šaltiniai ir dauguma kitų kasdienio gyvenimo poreikių. Dėl šios priežasties bisono skaičius greitai sumažėjo iki kelių šimtų. Šiuo metu jie šiek tiek atsigavo, o apie 200 tūkst. Daugelis „Bison“ yra pakeliamos dideliais svarstyklėmis, kad jų komercinės perspektyvos būtų mėsos. Hibridiniai kryžiai tarp „American Bison“ ir galvijų vadinami „beefalo“, o galvijų hibridai ir „Europos bison“ arba „išminties“ vadinami „zubronu“.

Elgesys

Amerikietiškas Bisonas sulaiko dienos šildymo valandas, kramtydamasis ar sūnaus purvo ir purvo. Dažnai tai labai aktyvi anksti ryte ir vėlyvą popietę, kai temperatūra yra šaltesnė, bet šviesa vis dar yra. Buffalo bandos nėra vienodos, o skirtingų vietovių populiacijos gali būti labai skirtingos. Tokias kontrastines grupes galima pamatyti mišrioje grupėje, kurioje yra 20 moterų ir jaunų vyrų vienoje vietovėje, o iki 20 metų vyrų grupė taip pat gali gyventi kartu. Tačiau dažniau suaugusieji vyrai ir moterys paprastai būna atskirti, išskyrus veisimo sezoną. Kiekvieną vyrų Bisono grupę vadovaus vyrų alfa, o dominuojanti moteris veda vienos lyties karvių grupę.

Dauginti

Kai moteris buivolai pasiekia nuo dviejų iki trejų metų amžiaus, jie bus pasiruošę mate. Kita vertus, vyrai negali būti pasiruošę poruotis tol, kol jie sukasi šešerius metus. Bisono poravimosi sezonas prasideda liepos mėnesį ir baigiasi rugsėjo mėn. Poravimosi sezono metu vyrų Bisonas seka moterų grupes ir pasiims poravimosi partnerį, po kurio vyrai „linkę“ savo pasirinktas moteris. Vyras linksta moteriai palikti tarp moters ir likusios jos bandos. Šis etapas gali trukti vos kelias minutes iki kelių dienų. Jei moteris nenorės mate su vyru, ji atsisakys. Vyrai baugina ir kartais pakenkia kitiems vyrams, kurie stengiasi priartėti prie moters, kuri šiuo metu yra prižiūrima. Kova su vyrišku Bisonu gali apimti ragų užrakinimą, galvos nuleidimą ir judėjimą. Praėjus maždaug devyniems mėnesiams po sėkmingo veisimo, patelė Bisonas paprastai pagimdo vieną veršelį, ir ji pasiliks izoliuotoje vietovėje, kad gimdytų. Naujagimis veršelis yra rausvai rudos spalvos, o po gimimo jie gali greitai stovėti, o motina ir kūdikis po kelių dienų išliks visiškai izoliuoti. Per du mėnesius veršelis vystys ragus ir peties kaulus, o septintasis mėnuo paprastai bus nujunkytas veršelis.

Grėsmės

Pagrindinė grėsmė buivolams yra neabejotinai neatsakingi žmonės. Per įvairius netiesioginius ir tiesioginius būdus, Bisonso gyvenamuosiuose rajonuose vykstantys žmogaus veiksmai dažnai neleidžia jiems gyventi kaip laukinių gyvūnų, ir vykdo savo gyvybiškai svarbius, natūralius vaidmenis savo pievų aplinkoje. Nors yra mažai tikimybė, kad bisonas išnyks dėl plačiai paplitusių sodų ir gyvūnų išsaugojimo priemonių, jie laikomi „ekologiškai išnykusiomis“, nes šiandien beveik niekas amerikietiškas bizonis gyvena neribotą žmogaus veiklą atvirose vietose. Dauguma jų žinomų stompingų žemių jau yra ribotos dėl gyvulių augintojų pasipriešinimo. Deja, atrodo, kad dabar dingo didžiųjų laukinių Bison bandų, besikreipiančių tarp Šiaurės Amerikos Didžiosios lygumos, dienų.

Rekomenduojama

„Kola Superdeep“ gręžinys
2019
Didžiausios pasaulio kazino rinkos
2019
Kokie yra pagrindiniai Mauritanijos gamtos ištekliai?
2019