„Caribou“ faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Caribou, bendras Rangifer tarandus, yra laukinės elnių rūšys. Jie priklauso didelei grupei žvėrių žinduolių ordino Artiodactyls, kurie taip pat apima kiaules, hipitus, kupranugarius, žirafus, antilopus, lamas ir daugelį kitų antžeminių, kiaušinių. Kai kurie apibrėžimai taip pat apima tam tikrus šios grupės jūrų žinduolius, būtent banginius. „Caribou“ yra rudos gvazdikėliai su baltu kaklu, kojelėmis ir kojomis, o jų kraštas dažnai būna šoninis. Jie paprastai yra apie 1, 2–2, 2 metrų ilgio ir 1, 2–1, 5 m aukščio ant peties. Jie dažnai sveria nuo 318 iki 600 kilogramų. Jų paltai stori, trumpi ir vasarą rudi, o šalto žiemos sąlygomis sezoniškai pilka. Daugelyje Aliaskos šie gyvūnai yra mažesni nei kitose pasaulio dalyse. Be to, visi „Caribou“ spalvos ir dydžio skirtumai yra labai skirtingi, nes vyrai (buliai) paprastai yra žymiai didesni nei moterų (karvių). Be to, suaugusiųjų „bulių“ ragai yra didžiuliai, o suaugusiųjų „karvių“ - trumpi, dažniausiai netaisyklingesni ir liekni.

Dieta

Kaip ir daugelis migruojančių bandų, Caribou turi toliau judėti, kad surastų tinkamą maistą, o kartais jie netgi turi apimti labai ilgus atstumus. Šie gyvūnai daugiausiai žiemą valgo kerpius, kai jų „žaliosios“ dietos gyvi augalai, gluosnių ir beržų lapai, žolės ir nuosėdos tampa retos. Gyvenant turtingoje vietoje, suaugusieji karibai kiekvieną dieną gali valgyti 5 kilogramus maisto. Jie yra gyvūnai, gerai pritaikyti gyventi tundroje. Jie turi tokį storą kailį ir odą, kad jie migruoja pernelyg kietas upes.

Buveinė ir diapazonas

Šis arktinis tvarinys dažniausiai laikomas Šiaurės Amerikos, bet taip pat gali būti randamas Suomijoje, Norvegijoje ir Grenlandijoje. Europoje karibu vadinami „šiauriniais elniais“, tačiau visi karibai ir elniai visame pasaulyje laikomi tos pačios rūšies dalimi. Šiandien manoma, kad visame pasaulyje gyvena apie 950 000 karibų, daugelis iš jų susiduria su įvairiomis grėsmėmis, ypač dėl klimato pokyčių, darančių poveikį Arkties ir Arkties regionams, nei bet kuri žemė. Šiems gyvūnams taip pat kelia grėsmę gyventojų tankumas, vilkai ir grizziniai lokiai, taip pat ir ligų protrūkiai. Nepaisant to, dabartinė „Caribous“ apsaugos būklė yra „mažiausiai susirūpinusi“ dėl išnykimo grėsmės. Nors bandos dydžiai mažėja daugelyje jų vietinių buveinių, jie yra įvežami į vis daugiau vietų, kurių jie niekada nebuvo laukiniuose laukuose.

Elgesys

Karibų agresai auga labiau į priekį nei į viršų ir į išorę, o karibai juos naudoja žiemos mėnesiais. Jie turi didelius kanopus, kuriuos jie dažnai naudoja kaip įrankius kasti į šaldytą tundrą, ypač šiurkščiose šiaurėse. Jų kanopos turi būti gana didelės, pakankamai didelės, kad padėtų šiems gyvūnams sukti didelius lašelius ant sniego ir tarnauti kaip irklai, galintys efektyviai perkelti juos per ledinius vandenis. Jie naudoja savo kanalus kaip kaušelius, kad galėtų paimti sniegą, kai jie ieško maisto. Šiems gyvūnams labai naudingi aštrūs kanopų kraštai, nes jie leidžia kasti į kietąjį ledą ir giliai užšaldytus tundros dirvožemius.

Dauginti

Caribou poravimosi sezonas vyksta rudenį ir veršiavimosi sezoną pavasarį. Tiksliau sakant, vyrai kovoja už prieigą prie moterų. Tiesą sakant, dominuojantieji gali rinkti net 15-20 moterų, kad galėtų susivienyti. Vyras nustoja valgyti per šį laiką ir praranda daug savo kūno atsargų. Moterys yra pasirengusios gimti gegužės arba birželio mėn. Ir paprastai pagimdo vieną veršį. Be to, Caribou yra vienintelės elnių rūšys, kuriose vyrai ir moterys augina agresus. Kiekvienais metais jie iškelia savo ragus ir kitais metais auga nauji.

Rekomenduojama

Kas yra Jordanijos valiuta?
2019
Abalono brakonieriaus blogas poveikis Pietų Afrikoje
2019
Afganistano prezidentai ir valstybės vadovai
2019