Centrinės Amerikos laukinės katės rūšys

6. Jaguar

Panthera onca, didžiausia kačių rūšis Amerikoje, randama iš Pietvakarių JAV į Pietų Amerikos dalis. Taigi, jos asortimentas apima Centrinės Amerikos dalis. Katė yra didesnė, tačiau panaši į leopardą. Jame yra sukaupta kūno masė, kurios svoris svyruoja nuo 56 iki 96 kg. Jaguaro ilgis svyruoja nuo 1, 12 iki 1, 85 m nuo nosies iki uodegos pagrindo. Gyvūnų aukštis nuo 63 iki 76 cm nuo peties. Pagrindinė kailio spalva paprastai yra gelsva, bet taip pat skiriasi nuo juodos iki rausvai rudos spalvos. Rozetės padengia kūną ir padeda jaguaro kamufliažas gerai miško buveinėje. Didžioji katė mėgsta gyventi pelkėtose ir miškingose ​​buveinėse, bet taip pat randama sausose vietovėse. Tai vienišas gyvūnas ir slepėjas. Jaguaras taip pat mėgsta plaukti. Žmonių ir gyvūnų konfliktai ir buveinių sunaikinimas yra didžiausios grėsmės jaguarų išlikimui.

5. Puma

Puma concolor“ yra didelė katės rūšis, turinti platų plitimą nuo Yukon Kanadoje iki Pietų Amerikos Andų. Taigi katė taip pat randama Centrinėje Amerikoje. Puma yra labai pritaikomas gyvūnas, todėl jis randamas įvairiose buveinėse. Jis iš esmės yra naktinis ir krepinis. Pupos grobio pagrindą sudaro grobiai ir gyvuliai, graužikai, vabzdžiai ir pan. Puma yra užpuolikas plėšrūnas. Suaugusieji puma pasiekia maždaug 2, 4 m ilgį vyrams ir 2, 05 m moterims nuo nosies iki uodegos galo. Suaugusiųjų puma aukštis nuo pečių yra apie 60–90 cm. Puma paltai paprastai būna tawny be dėmių, o kūdikiams ir nepilnamečiams būdingos dėmės. Nors dėl plačiai paplitusio paplitimo IUCN Raudonojoje knygoje puma yra klasifikuojama kaip „mažiausiai susirūpinusi“, šios rūšies populiacija dėl medžioklės ir buveinių naikinimo sumažėjo keliose jo ribose.

4. Oncilla

Leopardus tigrinus“ arba „tigrillo“ yra maža katė nuo Centrinės Amerikos iki Brazilijos. Šios katės ilgis svyruoja nuo 38 iki 59 cm nuo galvos iki uodegos pagrindo. Uodega yra maždaug 20–42 cm ilgio. Onkilės kailis yra šviesiai rudos iki tamsios okkerio spalvos su tamsiais rozetėmis ant kailio. Onkilės kailio spalva padeda katė gerai prisitaikyti prie aplinkos. Maži žinduoliai, paukščiai, bestuburiai, ropliai ir tt yra katės grobio bazė. Gyvūnai paprastai būna naktiniai ir yra užpuolikai. Jie yra geri alpinistai. „IUCN“ raudoname sąraše „oncilla“ buvo paženklinta kaip pažeidžiama. Buveinių praradimas, degradacija ir susiskaidymas yra didžiausia grėsmė šiai katės rūšiai.

3. Ocelot

Leopardus pardalis yra dar viena laukinė katė, randama Centrinėje Amerikoje. Ši rūšis taip pat vyksta Šiaurės ir Pietų Amerikos dalyse. Ocelot gyvena mangrovėse, atogrąžų miškuose, savanose ir erškėčių miško buveinėse. Yra 10 ocelot porūšių, paskirstytų skirtingose ​​rūšies dalyse. Vidutinio dydžio katė auga iki 55–100 cm ilgio. Katė pasižymi kietomis juodomis dėmelėmis arba juostelėmis. Ocelot pirmiausia medžioja po vandenį ir naktį. Dienos metu jis mėgsta pailsėti ant medžių. Šios katės iš esmės yra vienišos ir teritorinės. Gyvūnai, tokie kaip triušiai, graužikai, armadillos, paukščiai, žuvys ir tt, yra šių laukinių kačių grobio bazė. Šiuo metu oktelotų populiacija yra gana stabili, o lauke išgyvena apie 40 000 brandžių asmenų. Todėl IUCN rūšis yra įtraukta į mažiausiai susirūpinimą keliančią problemą. Nors šios katės medžioklė buvo didelė grėsmė šios rūšies išlikimui praeityje, apsaugos priemonės labai padėjo apriboti šios rūšies medžioklę.

2. Margay

Leopardus wiedii“ - tai naktinės ir vienišos laukinės katės rūšys, kurios gyvena Evergreen ir lapuočių miško buveinėse Vidurio Amerikoje ir Pietų Amerikoje. Gana panašus į ocelotą, maržos ilgis svyruoja nuo 48 iki 79 cm (išskyrus uodegą, kuri yra apie 33–51 cm ilgio). Šių kačių rūšių rudi kailiai yra juodos arba tamsiai rudos spalvos ir (arba) rozetės. Apatinės dalys yra baltos arba blizgančios. Dėl neteisėto medžioklės ir buveinių sunaikinimo labai sumažėjo šios rūšies populiacija. Todėl IUCN raudoname sąraše jis pažymėtas kaip „Near Threatened“. „Margays“ nori likti medžiuose ir yra žinoma, kad jie grobia beždžionių, driežų, medžių varlių, paukščių ir pan.

1. Jaguarundi

Puma yagouaroundi yra kačių rūšis, kurios svyruoja nuo pietinės Šiaurės Amerikos dalies iki Pietų Amerikos. Taigi, tai taip pat randama kai kuriose Centrinės Amerikos dalyse. Katė mėgsta gyventi žemyninių šepečių plotuose su tekančiu vandens šaltiniu. Kartais šie gyvūnai buvo pastebėti aukštesniame aukštyje iki 3200 m. Katė turi ilgą kūną (apie 53–77 cm) su trumpomis kojomis ir ilgą uodegą (31–60 cm). Kačių kailis yra beveik bepalvis ir vienodos spalvos. Spalva gali skirtis nuo pilkos fazės iki raudonos fazės. Yra aštuoni pripažinti jaguarundi porūšiai. Šios didelės katės yra gamtos dienos ir yra geros alpinistai. Mažas grobis, kaip ropliai, graužikai, maži paukščiai, triušiai ir tt, sudaro jų maistą. Paprastai jie yra vieniši, bet labiau draugiški nei daugelis kitų kačių. Jaguarundis veislių ištisus metus. Nėštumo laikotarpis trunka nuo 70 iki 75 dienų, o 1–4 kačiukai gimsta šiukšlėje. Nors šie gyvūnai vis dar yra mažiausiai susirūpinusios rūšys, jiems gresia buveinių praradimas.

Rekomenduojama

Draudžiami Kongo Demokratinės Respublikos žinduoliai (Kongo-Kinšasa)
2019
Pagrindinės Azerbaidžano upės
2019
UNESCO pasaulio paveldo objektai Norvegijoje
2019