Giant Panda Faktai - Azijos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Giant Panda yra lokio šeimos narys. Jame yra juodos ir baltos spalvos, storas, vilnonis sluoksnis, padengiantis kūno liemenį. Tuo tarpu juodos spalvos kailiai apima akis, snukį, kojas, pečius ir ilgus riešo kaulus. Suaugusiųjų milžiniškos pandos sveria iki 330 svarų. Nuo nosies iki užpakalinių dalių jie yra 150 centimetrų (59 colių) ilgio, kuriuos akcentuoja 10–15 cm (4–6 colių) uodega. Jų aukštis iki peties yra apie 90 centimetrų (~ 3 pėdų). Milžiniška panda yra visagalė, ji daugiausia valgo augalus, kuriuos papildo paukščių ir mažų graužikų mėsos dalis.

Dieta

Bambuko lapai, stiebai ir ūgliai sudaro 98 proc. „Giant Panda“ dietos. Tačiau, kadangi pandas turi virškinimo sistemas, panašias į mėsėdžių, jie gali ir kartais valgyti mažus graužikus, paukščius ir mažus žinduolius, vadinamus „Pikas“. Kasdien, suaugusiųjų Giant Panda sunaudos 26–84 svarus bambuko, kad patenkintų jų energijos poreikius. „Giant Pandas“ gauna maistą, maitindami bambuko tankelius savo vietinėse buveinėse. Naudodami pailgas riešas, veikiančias kaip nykščius, jie nuplėšia bambuką ir maitina savo stiebus, ūglius ir lapus. Per tipišką dieną „Giant Panda“ praleis puikią 12 valandų valgyti.

Buveinė ir diapazonas

Idealus „Giant Panda“ buveinės yra vidutinio masto miško ar mišraus miško, ypač tų, kurie randami gimtojoje pietvakarinėje Kinijoje. Didžiausias Giant Panda populiacija šiandien yra paplitęs per 20 izoliuotų bambuko miškų, patys susiskaldžiusių tarp šešių Sichuano, Shaanxi ir Gansu provincijų kalnų. Kitos mažesnės grupės yra Minshan ir Qinling kalnuose. Pagrindinė grėsmė, su kuria šiandien susiduria Giant Panda, yra buveinių praradimas dėl miškų naikinimo, žmonių populiacijos plečiamas ir brakonieriavimas. Dėl šių grėsmių ir kitų „Giant Panda“ buvo įtraukta į „Nykstančiųjų“ sąrašą ir yra vienas iš rečiausių lokių pasaulyje. Pasak WWF, kuris atliko paskutinį milžinišką Pandos surašymą 2014 m., Šiuo metu laukinėje gamtoje lieka 1864 šios rūšies nariai.

Elgesys

Giant Panda veda vienišas gyvenimo būdas. Iš esmės tai yra taiki ir vengia konfrontacijos, tačiau jie grėsmingai kovos, jei jie ar jų kūdikiai gresia. Giant Panda naudojasi savo fizine jėga ir galingais žandikauliais bei dantimis, kad galėtų kovoti atgal. Nors milžiniškas išvaizda, Giant Panda gali lipti į medžius ir plaukti gana drąsiai. 6 mėnesių amžiaus „Giant Panda“ kubeliai jau gali įveikti medžius. Skirtingai nuo kitų veislių veislių, „Giant Panda“ žiemos metu neišeina. Valgydami jie prisiima sėdimą laikyseną, o jų užpakalinės kojos ištemptos priešais juos. „Giant Panda“ žymi savo teritorinius maršrutus purškiant šlapimą, nuvalydamas medžius ir trinamas prieš objektus.

Dauginti

„Giant Panda“ yra seksualiai aktyvi veisimo sezono metu, kuris trunka nuo kovo iki gegužės, o reprodukcinis rodiklis yra maždaug vienas kubas kas dvejus metus. Tipiškas kubas pasiekia 5, 5–6, 5 metų lytinį brandumą. Milžiniški Pandai turi aštrią kvapo jausmą, kurį vyrai naudos, kad išvengtų vienas kito, o taip pat ir moterims „šiluma“ (per Estrous ciklą) poravimuisi. Moteris gali susituokti su keliais vyrais, konkuruojančiais už ją 2–4 dienas. Nėštumo laikotarpis trunka nuo 95 iki 160 dienų. Tačiau dvyniai yra labiau linkę gimti nelaisvėje, kur dirbtinis apvaisinimas dažnai naudojamas jų impregnavimui.

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019