„Guanaco“ faktai: Pietų Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Guanaco yra Camelidae šeimos narys, priklausantis toms pačioms gentims kaip naminiai lamai. Jų storos ir vilnonės kailiniai kailiai yra gelsvai rudi nuo viršutinės kaklo dalies iki šlaunų ir kniedės, nors jų pėdkelnės yra baltos spalvos, su tam tikromis rudomis dėmėmis. Ganaco galvos ir ožkų ausys yra pilkšvai juodos, baltos spalvos. Jie turi ilgas kojas ir ilgą kaklą, užpakalyje kupranugarių akių ir snukių. Brandaus guanako pečių aukštis yra nuo 110 iki 115 centimetrų. Jo galvos ir kūno ilgis yra 120–225 centimetrų, o uodegos ilgis yra nuo 15 iki 25 cm, pagal ARKive iniciatyvą. Suaugę, jo svoris siekia nuo 100 iki 120 kilogramų.

Dieta

Ganakas yra lankstus žolė, kuri daugiausia žolių ir krūmų pašaro ir pašaro, bet taip pat gali valgyti kerpius, grybus, kaktusus, gėles, vaisius ir sultingus augalus, kai jų pagrindinis maisto šaltinis tampa silpnas. Jo mitybos įvairovė kartu su efektyviu vandens valdymu ir energijos apykaita leidžia jai išgyventi atšiauriuose, sausuose klimatuose, kuriuose ganacos yra gimtosios. Pasak San Diego zoologijos sodo, guanaco nereikia dažnai gerti vandens, nes jis naudojasi tiek daug drėgmės iš augalinės medžiagos į savo mitybą.

Buveinė ir diapazonas

Guanaco populiacija yra išsibarsčiusi Pietų Amerikoje, nuo šiaurinės Peru iki Pietų Čilės, taip pat visoje Argentinos, Bolivijos, Paragvajaus, Tierra del Fuego, Navarino ir Folklendo salų dalyse. Jų buveinė šiuose regionuose yra sausieji ir pusiau liūčių klonai, dykumos pievos, savanos, montano ekosistemos, krūmai ir šlapi, vidutinio sunkumo miškai, pagal Gyvūnų įvairovę (AD). Pagal 2008 m. Tarptautinę gamtos išsaugojimo sąjungą (IUCN) raudoną pavojingų rūšių sąrašą, guanakas yra klasifikuojamas kaip „mažiausiai rūpimų“ rūšių. Apskaičiuota, kad apskaičiuotas pasaulinis guanako gyventojų skaičius yra maždaug 600 000, kaip nurodyta IUCN statistikoje. Nepaisant to, tiesioginės grėsmės kyla dėl buveinių praradimo, medžioklės ir brakonieriavimo, taip pat ligų kryžminio perdavimo iš naminių gyvulių.

Elgesys

Ganakas yra socialinis gyvūnas, o iki 30 moterų ir jaunų žmonių gyvena kartu tam tikroje teritorijoje, kurią gina vienas, dominuojantis, brandus vyras. Teritorinės ribos pažymėtos bendru mėšlo krūvomis. Jauni, ne teritoriniai, vyrai gali gyventi vienodai arba per visą vyrų grupės grupę. Sausrų ar sniego sezonų metu, kai maistas yra mažiausi, guanacos sudaro mišrios lyties bandas iki 500 metų ir keliaudamos į teritorijas, kuriose yra daugiau maisto, pagal Gyvūnų įvairovę (AD). Šis bandymas sumažina kirtimo riziką. Kovodami su konkurentais, guanacos susitraukia ar susitrauks vienas su kitu, tuo pačiu metu gamindami aukštą šurmulį ar žemą šlubą. „Guanacos“ gali važiuoti iki 56 kilometrų per valandą greičiu (35 mylių per valandą).

Dauginti

Moterų guanaco seksualinis brandumas prasideda nuo 2 metų, o veisimas paprastai prasideda nuo 3 metų amžiaus. Tuo tarpu vyriškos lyties gyvūnai gali būti brandinami bet kuriuo metu nuo 2 iki 4 metų amžiaus, atsižvelgiant į gyvūnų įvairovę (AD). Kiekvienais metais guanacos yra tik vienas veisimo sezonas. Siekdamas pritraukti moteris, vyrai renka ganyklos teritoriją su maisto gausa. Tuomet vyraujantis guanako vyras, besisukantis su vyriškomis moterimis, verčiasi su konkuruojančiais vyrais ir nugalėjo juos. Sparringumą apibūdina spjaudymas, kramtymas ir kūno kirtimai. Po poravimosi nėštumo laikotarpis trunka nuo 345 iki 360 dienų, po to moterys pagimdo vieną palikuonį. Kaip žinduoliai, guanako motinos maitina savo jaunimą savo pienu. Po 13–15 mėnesių slaugymo, jaunuolį priverčia išeiti iš grupės suaugusiu vyru. Guanaco gali būti nelaisvėje 33, 7 metų, o lauke - 28 metai.

Rekomenduojama

Kokie yra pagrindiniai Kanados eksportai?
2019
Grėsmės Koralų trikampio ekosistemai
2019
Kokios yra didžiausios pramonės šakos Namibijoje?
2019