Ką valgo mėlynieji banginiai?

Mėlynasis banginis yra viena iš labiausiai žinomų jūrų žinduolių rūšių pasaulyje. Mėlynojo banginio šlovė kyla dėl to, kad šiuo metu jis yra didžiausias gyvūnas Žemėje. Mokslininkai nustatė tris unikalius mėlynojo banginio porūšius, kurie gyvena skirtinguose vandenynuose, įskaitant Atlanto vandenyną, Ramiojo vandenyno vandenyną, Antartinę vandenyną ir Indijos vandenyną. Pasaulio mėlynojo banginių populiacija per pastarąjį šimtmetį gerokai sumažėjo daugiausia dėl medžioklės. Reaguodama į tai, buvo įsteigtos įvairios organizacijos, siekiančios apsaugoti ir padidinti pasaulinį mėlynųjų banginių populiaciją.

Mėlynojo banginių veršelių dieta

Mėlyni banginiai yra žinduoliai, todėl jauni mėlyni banginiai, vadinami veršeliais, maitina motinos pieną po gimimo. Mėlynųjų banginių veršeliai gali pasikliauti tik savo motinos pienu 18 mėnesių, o per pirmuosius gyvenimo metus jie gali suvartoti beveik 150 galonų pieno. Mėlynųjų banginių piene yra beveik 50% riebalų, o tai yra būtina veršelių augimui. Gėrę šį pieną, mėlynųjų banginių veršeliai gauna apie 8 svarus per valandą, kol jie yra maždaug aštuonių mėnesių amžiaus. Veršeliai tebėra priklausomi nuo motinos pieno, kol jie gali klestėti.

Suaugusiųjų mėlynojo banginio dieta

Dėl savo didelio dydžio suaugusieji mėlyni banginiai praleidžia daug laiko maitindami energiją ir maistines medžiagas. Pagrindinis maisto šaltinis - mėlynasis banginis - krilė, visame pasaulyje randama vėžiagyvių rūšis. Be krilių, taip pat buvo žinoma, kad mėlyni banginiai maitina keletą veislių rūšių. Krilio rūšis, kurią banginiai maitina, labai priklauso nuo vietos. Pavyzdžiui, šiauriniame Atlanto vandenyno regione prieinamos krilės rūšys yra Meganyctiphanes norvegica, Thysanoessa longicaudata ir Thysanoessa raschii . Šiauriniame Ramiojo vandenyno regione prieinamos krilės rūšys yra Euphausia pacifica, Nyctiphanes symplex ir Thysanoessa longipes . Kai kurios krilių rūšys, esančios pietinėje pusrutulyje, apima Nyctiphanes australis, Euphausia superba ir Euphausia valentini . Visiškai išaugusi mėlyna banginė gali suvartoti 40 mln. Krilių per vieną dieną, kuri sveria maždaug 177 000 svarų. Pagrindinė priežastis, kodėl banginiai maitina tokius didžiulius krilių kiekius, yra tai, kad jie turi didelių energijos poreikių. Visiškai subrendusiems mėlyniems banginiams kasdien reikia bent 6, 3 gigadžaro energijos.

Mėlynojo banginio maitinimo įpročiai

Dėl didelės energijos, kurią jie reikalauja, mėlynieji banginiai dažniausiai praleidžia daug laiko regionuose, kuriuose yra didelė krilio koncentracija. Dienos metu mėlyni banginiai gali nardyti maždaug 330 pėdų gylyje, ieškodami krilių. Mėlyni banginiai maitina unikaliu filtravimo būdu, kuris yra bendras kitiems banginių banginiams. Mėlynasis banginis lėtai sugeria vandenį ir maistą, o vanduo yra pašalinamas, kai maistas yra praryti.

Grėsmės „Blue Whales“

Vienas iš svarbiausių grėsmių, su kuriomis susiduria pasaulinis mėlynojo banginių populiacijos, yra susidūrimai su laivais. Kalifornijos mėlynųjų banginių gyventojams kyla didžiausias pavojus, kad juos patirs laivai. Kitos grėsmės, su kuriomis susiduria mėlynieji banginiai, yra jų buveinių medžioklė ir tarša.

Rekomenduojama

Kurie žemynai ir vandenynai yra Vakarų pusrutulyje?
2019
Driežų tipai
2019
Filipinų vietiniai ropliai
2019