Kiek rūšių gepardų yra?

Gepardas yra didelė Felinae apatinės šeimos katė. Jie randami pirmiausia Pietų ir Rytų Afrikoje, taip pat Irane. Gyvūnai priklauso „Acinonyx“ gentims ir jiems būdingas plonas kūnas, dėmėtas kailis, juodos ašaros juostelės, gilios krūtinės, ilgos plonos kojos ir dėmėtas uodega. Čia yra penkių galimų gepardų porūšių aprašymas.

5. Tanzanijos gepardas

Tanzanijos gepardas, taip pat žinomas kaip Kenijos gepardas arba Rytų Afrikos gepardas ( Acinonyx jubatus raineyi ), yra gimtoji Rytų Afrikoje. Šis gepardų porūšis gyvena Tanzanijos, Ugandos, Somalio ir Kenijos savanose ir pievose. IUCN nurodo, kad porūšiai yra pažeidžiami kaip grobuonys, gepardų kūdikių mirtingumas, o buveinių praradimas kelia grėsmę šių gyvūnų išlikimui. Tanzanijos gepardai yra antra pagal dydį gepardų populiacija po Pietų Afrikos porūšių. Tačiau šie gyvūnai išnyko regione trijose KDR šalyse, Ruandoje ir Burundyje. Tai didžiausia gepardų porūšis, nuo 110 iki 135 cm nuo galvos iki kūno. Tai antras pačiausias porūšis po Šiaurės Vakarų Afrikos gepardos. Kailio spalva skiriasi nuo baltos gelsvos iki tannish. Taip pat randama spalvų variacijų, pvz., Melanizmo ir pažymėtų, kepurės. Katė turi daug apvalių juodųjų dėmių daugelyje kūno dalių, išskyrus baltą apatinę pusę. Šios dėmės susilieja į uodegos galą, kad sudarytų nuo 4 iki 14 tamsių žiedų su baltu tufu ant uodegos galo.

4. Sudano geparda

Sudano gepardas, taip pat žinomas kaip Somalio gepardas, Centrinės Afrikos gepardas arba Šiaurės Rytų Afrikos gepardas ( Acinonyx jubatus soemmeringii) gyvena savanose, pievose, dykumose ir sausose Vidurio ir Šiaurės Rytų Afrikos vietose. Gyventojai susiskaldę daugelyje jų diapazonų ir beveik išnyko Sudane. Šiems gepardams gresia buveinių praradimas ir kontrabanda į Artimuosius Rytus, todėl IUCN yra klasifikuojami kaip pažeidžiami. Sudano gepardas labai panašus į Tanzanijos gepardą. Juoda nugaros lazdelės yra labiausiai paplitusios ir atskirtos, bet yra mažesnės nei Tanzanijos porūšių. Tačiau užpakalinėse kojose nėra dėmių.

3. Pietų Afrikos gepardas

Pietų Afrikos gepardas arba Namibijos gepardas ( Acinonyx jubatus jubatus ) yra daugybė gepardų porūšių. Gepardą galima rasti Okavango deltos savanose, Transvaalio pievose, Namibijos žemėse ir sausose Kalahario vietose. Nors Pietų Afrikos gepardas turi didžiausią populiaciją tarp kitų porūšių, jam kyla didelė žmogaus veiklos grėsmė. Jis išnyko Malavyje, Lesote ir KDR. Laukinė katė yra vidutinio dydžio, o suaugęs vyras yra apie 168–200 cm ilgio. Pietų Afrikos gepardas turi auksinę arba šviesią geltoną paltą ir baltą apačią. Gyvūnų dėmės yra tankesnės nei kitų porūšių dėmės ir yra ryškesnės ant veido.

2. Šiaurės vakarų Afrikos gepardas

Šiaurės vakarų Afrikos gepardas, taip pat žinomas kaip Sacharos gepardas arba Senegalo gepardas ( Acinonyx jubatus hecki ), yra Šiaurės Vakarų Afrikoje. Tai viena iš labiausiai grėsmingų gepardų porūšių ir yra klasifikuojama kaip labai pavojinga IUCN. Tik apie 250 brandžių asmenų išgyvena lauke. Gepardo išvaizda visiškai skiriasi nuo kitų porūšių. Gyvūnų sluoksnis yra beveik baltos spalvos ir trumpesnis, kai dėmės palaipsniui nyksta nuo juodos nugaros iki rudos ant kojų. Veidui beveik trūksta dėmių ir dažnai trūksta ašarų juostelių.

1. Azijos gepardas

Azijietiškas gepardas arba Irano gepardas ( Acinonyx jubatus venaticus ) yra retiausias iš visų gepardų porūšių ir yra tik Irane. Šio gyvūno diapazonas buvo plačiai paplitęs visoje Arabijos pusiasalyje ir Artimuosiuose Rytuose, ir netgi visą kelią į Indiją. Tačiau IUCN šiandien rūšį klasifikuoja kaip kritiškai nykstančią. Dabar ji išgyvena tik Irano saugomose teritorijose. Šis gepardų porūšis, atsiskyręs nuo Afrikos partnerio, kartais nuo 32 000 iki 67 000 metų. Azijietiškas gepardas pasižymi blizgesiu nuo šviesaus pelkės. Ant galvos ir kaklo matomos mažos juodos dėmės, išdėstytos linijomis.

Rekomenduojama

Draudžiami Kongo Demokratinės Respublikos žinduoliai (Kongo-Kinšasa)
2019
Pagrindinės Azerbaidžano upės
2019
UNESCO pasaulio paveldo objektai Norvegijoje
2019