Kiek rūšių šiandienos delfinų gyvena pasaulyje?

Upių delfinai - tai banginių šeimos, kurios gyvena gėlavandeniuose arba sūriniuose vandenyse. Šie delfinai yra mažesni nei jūrų rūšys. Kadangi šie delfinai turi ribotą buveinę, jie labai jautrūs grėsmėms jų buveinėje. Žuvys sudaro didžiąją jų dietos dalį. Šie delfinai paprastai turi gerai išvystytą klausos jausmą, tačiau silpnas regėjimas, nes matomumas jų tamsiame vandens buveinėje paprastai būna mažas. Jų pailgos snapai ir kūginiai dantys padeda jiems greitai sugauti grobį purviniame vandenyje. Upių delfinai yra skirstomi į penkias egzistuojančias rūšis. Jie paminėti toliau:

5. Araguaian delfinų upė

Nuo 2014 m. Sausio 22 d. Araguaian delfinas arba I nia araguaiaensis buvo laikomi atskiromis upių delfinų rūšimis. Banginių šeimos gyvena Brazilijos Araguaia – Tocantins baseine. Šių delfinų spalva skiriasi nuo pilkos iki rožinės spalvos. Šių gyvūnų ilgis svyruoja nuo 1, 53 iki 2, 6 m. Delfinai gali smarkiai pasukti galvą dėl kaklo slankstelių nebuvimo. Šiandien gyvena apie 600–1 500 žmonių, gyvenančių „Araguaian“ delfinų. Tačiau jie turi mažai genetinės įvairovės, kuri kelia grėsmę jų tęstinumui. Žmonių veikla ir vystymosi projektai, pvz., Žemės ūkis, pramoninė veikla, užtvankų statyba ir kt., Kelia grėsmę delfinų išlikimui. Regiono žvejai taip pat žudo delfinus šaudydami arba apsinuodiję juos, nes teigia, kad delfinai pavogia žuvis iš jų tinklų. Reikia atlikti išsamesnius tyrimus, kad būtų tinkamai klasifikuota Araguaian delfinų populiacija ir rizikos būklė.

4. Bolivijos delfinų upė

Inia geoffrensis boliviensis arba Inia boliviensis yra Inia genties rūšis arba rūšis. Klasifikavimo prieštaravimai kilo tada, kai neseniai atliktas mitochondrijų DNR tyrimas atskleidė, kad šios rūšys nuo Amazonės upės delfinų nukrito maždaug prieš 2, 9 mln. Metų. Taigi, nors kai kuriose leidiniuose ji laikoma atskiromis rūšimis, kitos organizacijos ir grupės, pvz., IUCN, mano, kad tai yra Amazonės upės delfinų porūšis. Pirmą kartą šią rūšį aprašė Alcide Dessalines d'Orbigny, prancūzų gamtininkas, kuris jį stebėjo jo buvimo Bolivijoje metu nuo 1831 iki 1833 m. Atlikus tolesnius tyrimus nustatyta, kad Bolivijos delfinų upe buvo daugiau dantų nei Amazonės upės delfinai. Be to, šio delfino diapazonas buvo izoliuotas dėl vandens krioklių ir slenksčių Madeiros upėje, kur gyveno šie delfinai. Tada Bolivijos delfinų upė buvo traktuojama kaip atskira porūšis. Tolimesni tyrimai atskleidė daugiau skirtumų ir genetiniai tyrimai leido kelioms organizacijoms klasifikuoti Bolivijos delfinus kaip atskiras rūšis. Vis dar trūksta tarptautinio sutarimo dėl šio gyvūno klasifikavimo.

3. Amazonės upės delfinas

Inia geoffrensis“ arba „Amazon“ upės delfinas, taip pat žinomas kaip rožinė delfinų, yra naujai atrasta delfinų rūšis. Šie delfinai gali būti iki 8, 2 pėdų ir sveria net 185 kg, todėl jie yra didžiausios upių delfinų rūšys. Suaugusiųjų „Amazon“ upės delfinai lengvai išsiskiria rausvos spalvos. Šios rūšies patinai yra daug didesni nei moterų. Šie banginių šeimos gyvūnai turi didelę grobio bazę ir maitina 53 žuvų rūšis, įskaitant piranus. Šiuos delfinus taip pat vartoja upių vėžliai ir vėžiagyviai. Šiuo metu nėra pakankamai duomenų apie šių delfinų populiaciją, todėl IUCN rūšys yra kaip duomenų trūkumas. Amazonės upės delfinai kenčia nuo didelių grėsmių, pavyzdžiui, medžioklės ir buveinių praradimo. Be to, žvejų linijų įsilaužimas žudo keletą Amazonės upių delfinų. Nors kai kurie asmenys laikomi nelaisvėje, šių delfinų mirtingumas yra didelis nelaisvėje.

2. Pietų Azijos delfinų upė

Platanista gangetika arba Pietų Azijos delfinas randamas Indijos subkontinente. Rūšis klasifikuojamas dviejose atskirose porūšiuose - Ganguose ir Indo upės delfinuose. Indo upės delfinas laikomas Pakistano nacionaliniu žinduoliu, o Gango upės delfinas yra pripažintas Indijos nacionaliniu vandens gyvūnu. Buvęs gyvena šiaurinės Indijos Gangos ir Brahmaputros upėse ir jų intakuose Indijoje, Nepale ir Bangladeše. Pastarosios porūšis gali būti pastebimas Indo upėje ir jos intakuose Pakistane. Pietų Azijos upių delfinas yra vienintelis banginių šeimos, kuri plaukia jos pusėje. Šio banginių šeimos kūnas yra rudos spalvos. Šios rūšies patinai yra nuo 2 iki 2, 2 metrų ilgio, o moterys - nuo 2, 4 iki 2, 6 metrų. Šie delfinai maitina žuvis ir krevetes. Abi Pietų Azijos upės delfinų porūšiai yra priskiriami IUCN. Indijos vyriausybė pradėjo keletą programų, kad užtikrintų rūšių išlikimą. Didžiausia grėsmė šiai rūšiai yra buveinių praradimas, žuvų užgrobimas žvejybos tinkluose ir buveinių tarša.

1. La Plata delfinas

La Plata delfinas randamas Pietų Amerikos pietryčiuose Atlanto vandenyno pakrantės vandenyse. Tai vienintelis upių delfinas, kuris negyvena tik gėlavandenėse buveinėse, o gyvena sūraus vandens upių žiotyse. Pirmą kartą jis buvo aprašytas 1844. metais. Delfinas yra plačiai žinomas kaip Pranciškonų sala, bet kartais jis vadinamas „cachimbo“ arba Brazilijos toninu. Delfinas yra pilkai rudos spalvos ir auga iki 1, 6 m ilgio. Delfinas taip pat turi ilgiausią snapą proporcingai bet kokio banginių šeimos kūno dydžiui, kai kuriems suaugusiems - 15%. „La Plata“ delfinai gali gyventi iki 20 metų, o lytinis brandumas - nuo 2 iki 3 metų ir gestatas 11 mėnesių. Jie dažniausiai randami vieni arba mažose grupėse ir sunkiai pastebimi. Jie yra apatiniai tiektuvai ir suvartoja žuvis, o taip pat aštuonkojai, kalmarai ir krevetės. Buveinių naikinimas ir vandens tarša yra didžiausios grėsmės rūšiai.

Rekomenduojama

Kas yra liaudies muzika?
2019
„The Sunniest Cities“ pasaulyje
2019
Kas buvo geležinė uždanga?
2019