Kojoto faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Coyote yra moksliškai žinomas pagal savo binominį pavadinimą, Canis latrans, ir vietose tarp tos pačios šeimos kaip naminiai šunys, lapės ir vilkai. Yra apie dvidešimt porūšių, priklausančių bendroms kojoto rūšims, įskaitant Plains, Mexican, Salvador ir Mountain Coyote. Šių porūšių kiekvienas turi nedidelius kailio modelių ir dydžių skirtumus, kurie juos skiria vienas nuo kito. Dėl to, kad yra tiek daug kojotų porūšių, sunku teigti, kad specifinės fizinės savybės dažniausiai pasitaiko tarp rūšių. Tačiau yra keletas bendrų bruožų. Tai coyotes dydžiai, su nosies ir uodegos ilgiu nuo 0, 9 iki 1, 35 metrų suaugusiems kojotams. Vyrai yra šiek tiek ilgesni nei tos pačios amžiaus moterys. Vyrų kojotų svorio intervalas yra 8-20 kg, o moterims - 7-18 kg. „Coyotes“ kailių spalva skiriasi priklausomai nuo amžiaus, porūšio ir fizinės kojoto vietos. Dažniausiai matomi pagrindiniai spalvų raštai yra raudoni arba rudi. Papildomi išsibarsčiusios juodos, baltos ar pilkos spalvos dryželiai ir pleistrai netaisyklingu būdu suteikia dar daugiau įvairovės. Kojotas turi ploną galvą su smailiu nosimi ir ryškiomis ausimis. Brandaus suaugusiojo kojoto uodega paprastai yra nuo 40 iki 46 cm. Kitas išskirtinis bruožas yra tas, kad uodega paprastai yra žemyn, kaip kojotas juda.

Dieta

Pirmuosius dvejus jų gyvenimo mėnesius Coyote kūdikiai remiasi savo motinos pienu. Po nujunkymo auginami kojotai yra grynai mėsėdžiai. Jų pagrindinis grobis apima mažus gyvūnus, tokius kaip voverės ir laukiniai kiškiai. Jie gaudo savo grobį užpuoldami iš priekio ir kramtydami kaklus, kad sumažintų mažesnius gyvūnus. Kiti jų grobio sąraše yra porupinai ir maži graužikai, kaip pelės. Dėl mažo šių gyvūnų dydžio kojotai paprastai medžioja vieni. Jie taip pat užpuolė gyvulius, o avys yra viršuje savo tikslų sąraše, ir užgniaužti gerą sandorį jau mirusiems beveik bet kokiems skerdenams.

Buveinė ir diapazonas

Kojoto būstas vadinamas deniu. Jie gali gyventi vieni, laikinose pakuotėse arba branduoliniuose šeimos vienetuose. Kojotas yra gimtoji Šiaurės Amerikoje. Jie yra „mažiausiai susirūpinę“ pavojaus požiūriu, atsižvelgiant į jų platų pasiskirstymą ir dideles šio regiono gyventojų grupes. Nors prieš Europos kolonizaciją ir gyvenvietę coyotai buvo sutelkti į Amerikos pietvakarius, Kanados ir JAV Didžiosios lygumos, šiaurinė Meksika, XIX ir XX a. Didelė dalis tai buvo dėl to, kad dėl pernelyg didelio medžioklės atsirado mažiau gebančių plėšrūnų, tokių kaip vilkai, ir dėl jų buvusių domenų.

Elgesys

Skirtingai nei dauguma šunų šeimos narių, išgyvenimui coyotes nesiremia pakuotėmis ar šeimos vienetais. Jie taip pat yra gerokai mažiau agresyvūs, o tai matyti iš jų pasirinkimo mažesniais grobiais ir polinkiu nugriauti kiek įmanoma. Tačiau jie tampa agresyvūs, kai kalbama apie kovą už teritorinį dominavimą, nors dažniausiai jie nėra skirti teisėms su kitais coyotais. „Coyotes“ bendrauja naudodamiesi skirtingais žievėmis ir fiziniais ženklais. Hormonai ir kvapai (feromonai) taip pat naudojami tokiems tikslams, ypač poravimosi metu.

Dauginti

Kojotai yra tik monogamiški ir paprastai gyvena branduoliniuose šeimos pakuotėse. Jų poravimosi laikotarpis paprastai vyksta žiemos viduryje. Moterys, kai „įkaitina“, išlaisvina kvapus, kurie pritraukia kelis vyrus. Skirtingai nuo daugelio kitų laukinių gyvūnų, už kovą dėl jos patvirtinimo nėra jokių kovų. Po to, kai moterys pasirenka, kiti vyrai pasitraukia, palikdami porą eiti per dviejų ar trijų mėnesių trukmės susiliejimo laikotarpį, kuris gali būti prilygintas žmogui. Tokie raštai gyvūnų karalystėje nėra įprasti. Po kopuliacijos nėštumas paprastai trunka 63 dienas, o kulminacija baigiama, kai vaikai patenka į deną. Kad vaikai būtų pasirengę palikti deną ir tapti nepriklausomi, užtrunka apie tris ar keturis mėnesius.

Sąveika su kitomis rūšimis

Coyotes nuolat konkuruoja su pilkais vilkais ir raudonais lapeliais, kurie turi panašų pasiskirstymą ir mitybą. Paprastai jie atakuoja lapes, bet atsitraukia nuo vilkų. Cougars ir bobcats taip pat yra jų natūralūs priešai. Nepaisant bendrų įsitikinimų, coyotes, o ne vilkai ar kalnų liūtai, JAV žudo daugiau gyvulių nei bet kuris kitas plėšrūnas. Coyotes sugebėjo išgyventi, nepaisant augančių žmonių populiacijų visoje Šiaurės Amerikoje. Tai iš dalies siejama su kojoto medžioklės reglamentavimu. Anksčiau Vakarų gyventojai kartais medžiojo kojotus savo mėsai, nors dažniau tai padarė pelningas pajamas kailių prekyboje. Nors retai, coyote išpuoliai prieš žmones buvo dokumentuoti, nors jie dažnai nesibaigia rimtų sužalojimų mirtimi. Yra įrodymų, kad prieš kolonijinės Amerikos kultūros gali būti prijaukintos kojotės, nors ši praktika šiandien yra reta.

Rekomenduojama

Ką reiškia Irano vėliavos spalvos ir simboliai?
2019
Kas yra didžiausia Saulės sistemos planeta?
2019
Kur yra Andamano salos?
2019