Kur gyvena Lions?

Liūtai yra laukiniai žinduoliai, klasifikuojami pagal Panthera genties Felidae šeimą (kaip ir kitos didelės katės) ir jiems priskiriamas konkretus pavadinimas Panthera leo . Jie gyvena Afrikoje į pietus nuo Sacharos ir kai kuriose Eurazijos dalyse. Liūtai paprastai yra mėsėdžiai, kurie medžioja naktį ir per dieną, ir ypač valgyti kanopinius kaip pagrindinį maistą. Jie taip pat valgo zebrus, jaunus dramblius ir raganos, žirafus ir kitus valgius, kai atsiranda galimybė. Liūtas įsigijo pavadinimą „džiunglių karalius“ dėl savo išvaizdos, žaliavinės jėgos ir galios bei unikalios socialinės pasididžiavimo struktūros. Vidutinė liūto gyvavimo trukmė yra nuo 10 iki 14 metų, tačiau stebima nelaisvė gali gyventi iki 20 metų.

Lionų pasiskirstymas

Afrika

Afrikoje liūtai gyvena į pietus nuo Sacharos esančiame regione, išskyrus pusiaujo lietaus miškus ir stipriai apgyvendintuose regionuose, esančiuose pietinėje pakrantės pakrantės dalyje. Žinoma, kad liūtai klesti savanos pievose su išsibarsčiusiais Acacia medžiais, kur jie gerai užmaskuoja aplinką. Tačiau pietvakarinėje Afrikos dalyje yra unikalių dykumų pritaikytų liūtų, kurios išsivystė, kad atlaikytų Namiibo dykumos atšiaurią aplinką Namibijoje. Dauguma Afrikos laukinių liūtų gyvena Rytų Afrikos šalyse, pavyzdžiui, Kenijoje ir Tanzanijoje, taip pat Pietų Afrikos šalyse, tokiose kaip Pietų Afrika, Botsvana, Zimbabvė ir Zambija.

Eurazija

Anksčiau liūtai buvo labiau paplitę Eurazijoje, ypač pietinėje Eurazijoje, nuo Graikijos iki Indijos. Tačiau dėl didėjančio žmonių skaičiaus ir kišimosi, rūšys mažėja ir kyla pavojus, kad jos išnyks. Išlikę liūtai Eurazijoje gyvena Indijos šiaurės vakarų Gir miškuose ir aplink juos. Apie 500 liūtų gyvena 545, 1762 kvadratinių mylių šventyklos teritorijoje Gudžarato valstijoje, kuri apima didžiąją dalį miško. Indijos liūto buveinė yra sauso savanso miško ir labai sauso lapuočių šveitimo miško mišinys.

Gyventojai ir išsaugojimas

Apskaičiuota, kad Afrikos liūto populiacija svyruoja nuo 16 500 iki 47 000, o tai yra nerimą keliantis nuosmukis, palyginti su 100 000 1990-aisiais. Dabar dauguma liūtų gyvena rytinėje ir pietinėje Afrikoje, o jų skaičius sparčiai mažėja. Brandžių liūtų skaičius Vakarų Afrikoje svyruoja nuo 850 iki 1 160. Kita išlikusi populiacija yra šiaurės vakarų Afrikoje, kurioje yra apie 14–21 liūtai. Ir Afrikos, ir Eurazijos liūtai yra saugomi nacionaliniuose parkuose ir žaidimų rezervuose, skirtuose mažėjančioms rūšims išsaugoti. Tačiau kai kurie liūtai Afrikoje kartais būna tarptinkliniai gyvenamosiose vietovėse. Įrodyta, kad ligos ir žmogaus kišimasis yra pagrindiniai išsaugojimo pastangų iššūkiai.

Kultūros reikšmė

Bendras liūto vaizdavimas beveik visose pasaulio kultūrose yra populiarus autorinio ir statinio simbolio simbolis, taip pat drąsos simbolis. Liūtų atstovavimas žmogaus veikloje buvo nuo seniausių laikų: Nemuno liūtas senojoje Graikijoje ir Romoje, liūto galvos dramblio kaulo drožyba pietvakarinėje Vokietijoje, liūto emblema dekoratyvinėje Persijos imperijos plokštėje, liūtų garbė Senovės Egiptas, Biblinė liūto emblema Judo karalystei, liūtas senovės Mezopotamijoje kaip karalystės simbolis, aukso ir kinų meno Azijos liūtas ir induistų tekstai. Afrikoje naudojimas gali skirtis nuo galios ir autorinio atlyginimo simbolio Vakarų Afrikoje iki tingumo simbolio kitose Rytų Afrikos tradicijose. Liūtai dažnai vaizduojami meninėse skulptūrose, ant herbas ir oficialių šalių, tokių kaip Kenija, logotipais.

Rekomenduojama

Aukščiausi kalnai Kamerūne
2019
UNESCO svetainės Azerbaidžane
2019
15 anksčiau išnykę gyvūnai
2019