Nykstantys Kazachstano žinduoliai

Yra įvairių nykstančių žinduolių, kurie yra unikalūs vien tik Kazachstanui arba kurie gyvena Kazachstane ir įvairiose ją supančiose šalyse Vidurio Azijos regione. Šiame straipsnyje išsamiai aptariamas tik nedidelis šių žinduolių, jų fizinių savybių, buveinių, mitybos modelių ir kt. Jame taip pat aptarsime, kodėl ir kada jie buvo nykstančios.

Nykstantys Kazachstano žinduoliai

Argali

Argalis, mokslinis pavadinimas Ovis ammon, yra laukinių avių rūšis, turinti devynis šiuo metu pripažintus porūšius. Rūšis gali augti bet kur nuo 4 iki 6, 6 pėdų (121–120 centimetrų) ilgio ir nuo 3 iki 4 pėdų (91–121 cm) aukščio, o taip pat sveria nuo 130 iki 350 svarų (nuo 59 iki 158 kilogramų). Taip pat manoma, kad argalis yra didžiausias iš visų laukinių avių rūšių. Rūšis atrodo skirtingai nuo šviesiai geltonos spalvos kailio iki tamsių pilkų rudų spalvų kailių, nors jų veidai yra šviesūs, o likusieji jų kūnas. Vyrai ir moterys skiriasi pagal vyrų, turinčių baltos spalvos kaklo griovelius, nugaros keteros ir du kamščiatraukio ragus, kurie gali augti iki 6, 3 pėdų (192 centimetrų), o moterys turi ragus, kurie yra daug mažesni, be kaklo girnelės ar doralo keteros. Jie yra žolėnai, daugiausia valgyti ant žolės ir žolelių. Iki poravimosi sezono metu rūšys išlieka vienos lyties bandose. Moterys užima apie 155 dienas, kad pagimdytų vieną ar du jaunus. „Argali“ gyvena aukštuose aukštyje virš 1000 metrų ir yra daugelyje skirtingų šalių, tarp jų Kazachstanas, Rusija, Nepalas, Kinija ir kt. 1976 m. Į nykstančius sąrašus įtrauktos rūšys, kurias daugiausia kelia grėsmė konkuruoti su naminėmis avimis, skirtomis maistui ir gyvenamajai erdvei, taip pat medžiotojams, kurie paima ragus ir mėsą.

Saiga Antelope

Saiga antilopė, mokslinis pavadinimas Saiga tatarica, yra antilopės rūšis. Paprastai rūšys auga nuo 3, 8 iki 4, 8 pėdų (nuo 115 iki 146 centimetrų) ilgio, yra apie 2, 5 pėdų aukščio (76 centimetrai) ir paprastai sveria apie 112 svarų (50 kilogramų). Žuvų rūšis yra unikali, ji pasižymi trumpais, apvaliais kūnais, liesomis kojomis, trumpu uodega ir yra labiausiai pastebima dėl savo didelio, kupro nosies, kuri atrodo pripučiama. Priklausomai nuo sezono jie turės trumpesnius ir lengvesnius kailinius kailius vasarą ir storesnius bei tamsesnius kailinius kailius žiemą. Saiga antilopas taip pat pastebimas dėl važiavimo greičio, nes jis gali pasiekti greitį kaip 80 mylių per valandą. Jie yra žolėnai, kurie valgo daug įvairių rūšių žolių, krūmų ir žolių. Šios rūšies patelės užtrunka apie 140 dienų, kad pagimdytų vieną ar du palikuonius. Rūšis yra migruojanti ir dažniausiai randama Kazachstano, Turkmėnistano, Mongolijos, Uzbekistano ir Rusijos pusiau dykumose. 2009 m. Rūšys buvo įtrauktos į nykstančių rūšių sąrašą, ir tai daugiausia kelia grėsmė jo buveinės praradimui, pernelyg medžiojamiems ten ragams, ligoms, sausrai ir žmonių trikdymui.

Sniego leopardas

„Snow Leopard“, mokslinis pavadinimas Uncia uncia, yra didelės katės rūšis. Sniego leopardas gali išaugti iki 4 pėdų (121 cm) ilgio ir gali sverti bet kur nuo 60 iki 120 svarų (nuo 27 iki 54 kilogramų). Žuvų rūšys pasižymi įvairiomis spalvomis: nuo baltos iki kreminės iki pilkos iki geltonos spalvos, o uodega turi storą kailį ir gali būti iki 4 pėdų ilgio. Rūšis yra labai raumeningas ir judrus, pastebimas dėl neįtikėtinų šokinėjimo gebėjimų, jie gali peršokti iki 20 pėdų (609 centimetrų) vertikaliai ir 50 pėdų (1524 cm) horizontaliai. Sniego leopardas yra mėsėdžių ir valgyti kuilius, arkharą, ieksą ir įvairias mažas graužikų rūšis. Šios rūšies patelės gimsta maždaug 100 dienų, dažniausiai turinčios du ar tris kubelius. Jie gyvena kalnų stepėse arba spygliuočių miškuose, kurių aukštis yra nuo 2000 iki 6000 metrų (6, 561–19, 685 pėdų) Vidurinėje Azijoje. 1972 m. Rūšys buvo įtrauktos į nykstančius sąrašus, o didžiausios grėsmės yra medžiojamos už jo kailius, kaulus ir kitas kūno dalis, nuostolius, kuriuos sukelia vietinės buveinės ir kurie turi konkuruoti su žmonėmis už maistą. Saugojimo pastangos ir nelaisvėje esančios patalpos padėjo rūšims, nes dabartinis gyventojų skaičius siekia apie 6000, o tai yra 5000 daugiau nei 1960 m.

Ką mes galime padaryti, kad išsaugotume šias nykstančias rūšis?

Asmenys ir organizacijos gali imtis įvairių veiksmų, kad padėtų apsaugoti šias nykstančias žinduolių rūšis Kazachstane. Vienas iš būdų galėtų būti paaukoti pinigus vietinei ar nacionalinei Kazachstano organizacijai ar laukinės gamtos prieglaudai, kuri saugo, stebi ir išaugintų šias nykstančias rūšis. Tai yra ir tarptautinės organizacijos, kurios galėtų pažvelgti į darbą ar net paaukoti pinigus, kurių tikslas yra apsaugoti šias nykstančias rūšis. Kazachstane ir kitose šalyse, kuriose gyvena šie gyvūnai, žmonės taip pat gali stengtis paskatinti savo išrinktus pareigūnus remti šių nykstančių rūšių apsaugą ir padėti jiems palaikyti aplinkai palankius teisės aktus.

Nykstantys Kazachstano žinduoliai

Nykstantys Kazachstano žinduoliaiBinominis mokslinis pavadinimas
Saiga Antelope

Saiga tatarica
Irano (Azijos) Cheetah

Acinonyx jubatus venaticus
Desert Dormouse

Selevinia betpakdalaensis
Sniego leopardas

Uncia uncia
Tien Shan Dhole

Cuon alpinus hesperius
Europos Mink

Mustela lutreola
Przewalskio arklys

Equus ferus przewalskii
Penkių pirštų Pygmy Jerboa

Pond Bat

Geoffroy's Bat

Argali

Cardiocranius paradoksas

Myotis dasycneme

Myotis emarginatus

Ovis ammon

Storas uodegamasis Pygmy Jerboa

Rusijos desmanas

Kaspijos ruonių antspaudas

Salpingotus crassicauda

Desmana moschata

Pusa caspica

Giant Mole-Rat

Steppe Pika

„Goitered Gazelle“

Spalax giganteus

Ochotona pusilla

Gazella subgutturosa

Rekomenduojama

JAV valstybės, kuriose gimė dauguma prezidentų
2019
Dubajaus architektūros stebuklai
2019
Kur yra Šiaurės Amerikos geografinis centras?
2019