Prairio šuo: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Prerijos šuo yra dieninis, burrantis graužikas, gyvenantis Vakarų Šiaurės Amerikos prerijose ir atvirose pievose. Yra penkių rūšių prerijų šunys, kurių populiariausi yra juodos uodegos šunys. Kaip suaugusieji, jie stovi beveik 1 pėdos (~ 30 centimetrų) aukščio, o jų dydis yra maždaug pusė triušio dydžio. Dažniausiai jų bruožai yra jų ruda spalva ir plankumas. Paprastai jie turi plačias, apvalias galvas, aštrias uodegas ir kojines. Tačiau jų vardas yra klaidingas, nes jie nėra artimi artimųjų šunims. Vietoj to jie yra žemės voverės, turinčios tik nedidelį paviršutinišką panašumą į mažus, išsipūtusius šunų jauniklius.

Dieta

Kaip dieniniai kūriniai, prerijų šunys per dieną išeina iš savo urvų ir pašaro iki sutemos. Jie yra žoliniai ir jų mityba apima daug vietinių Didžiųjų lygumų augalų. Tarp jų kabės yra įvairių rūšių žolės, šaknys, sėklos, šakutės (žydintys augalai) ir žiedai. Taip pat žinoma, kad kartais jų dietoje yra vabzdžių. Jų vandens suvartojimas visiškai priklauso nuo jų vartojamo maisto drėgmės, todėl prieiga prie vandens šaltinių nėra pagrindinis rūpestis. Tačiau jie yra maisto šaltinis daugeliui mėsėdžių, įskaitant erelius, kojotus, šeškus, badgers ir gyvates.

Buveinė ir diapazonas

Prairie šunys randami daugelyje šiaurės vakarų Meksikos, Vakarų JAV ir pietvakarių Kanadoje, ypač plonose sausų lygumų juostose, nuo Teksaso centro iki Kanados. Jų būstai susideda iš gilių, piltuvėlių formos požemių, kurios paprastai yra apie 8, 4 cm (8 cm) skersmens. Jie mėgsta gyventi trumpos žolės prerijose, išvengdami stiprių ar didelių žolių. Prerijų šunų populiacija kažkada buvo milžiniška, sunumeruota šimtus milijonų. Tačiau, kadangi didžioji dalis Didžiųjų lygumų buvo pertvarkyta dėl gyvulininkystės ir pasėlių auginimo interesų, prerijų šunų populiacijos buvo iš esmės perkeltos. Dėl to per pastaruosius penkis dešimtmečius jų gyventojų skaičius sumažėjo daugiau nei 95%, o jų skaičius sumažėjo iki maždaug 10–20 milijonų.

Elgesys

Viena iš įspūdingiausių prerijų šunų savybių yra jų kolonijų formavimas. Jie yra socialiniai gyvūnai, gyvenantys dideliuose, sudėtinguose tunelių tinkluose, kuriuose gali būti tūkstančiai narių ir apimti daugelį mylių visomis kryptimis. Kolonijos yra gana ryškios, nes šie tvariniai sistemingai apdailina bet kokius paviršiaus žolynus, viršijančius jų aukštį. Prerijos šuo yra labai socialinis gyvūnas, o kolonijose jie gyvena gretimose teritorinėse šeimos grupėse, vadinamose „coteries“. Coteries dažnai turės apie septyniasdešimt įėjimų, dažniausiai jose yra trys su keturi suaugusieji patinai ir vienas veislinis suaugęs vyras. Be to, jie naudoja sudėtingą ryšių sistemą, kurioje dalyvauja įvairūs įspėjamieji žievės skambučiai, kurių kiekvienas signalizuoja skirtingo tipo plėšrūnus.

Dauginti

Prairie šunys kopijuoja po žeme ir paprastai mate sausio pabaigoje. Jie turi nėštumo laikotarpį nuo 28 iki 32 dienų. Per vienerius metus moterų prerijų šuo gimdo vidutiniškai po 3–4 jauniklius. Šilumos metu prerijų šuo gali susieti su penkiais skirtingais vyrais penkių valandų laikotarpiu, paliekant tos pačios kūdikius iš skirtingų tėvų. Netrukus po to, kai sušypsodavo esteriška moteris ir prieš tai susitiko su vyrais, prerijų šunys sukuria unikalų poravimosi kvietimą, kuris laikomas vienu geriausiu rodikliu, kad moteris yra šilumoje. Nors jų poravimosi skambučiai gali skambėti panašiai kaip skambučiai prieš plėšrūnus, pirmieji turi mažiau žievių per minutę ir yra mažiau intensyvūs.

Rekomenduojama

Įžymūs meno kūriniai: kavinės terasa naktį
2019
Į viršų Platinos gamybos šalys pasaulyje
2019
Pagrindinės Čekijos religijos
2019