Quokka Faktai: Okeanijos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Quokka yra mažiausia iš wallaby rūšių. Jis turi storas, šiurkščiavilnių, pilkai rudų trumpų kailių, su šviesesniais ir tamsesniais atspalviais. Ji turi apvalias trumpas pūkuotas ausis, nuogas snukis ir trumpas užpakalines kojas. „Quokka“ plaukuotas plaukuotas uodegos yra nuo 10, 2 iki 12, 2 colių (25, 8–31 cm) ilgio ir yra smailios link jų galų. „Quokka“ užpakalinės kojos yra nuo 3, 9 iki 4, 7 colių (10–12 cm). Pasak Australijos aplinkos departamento atliktų tyrimų, vyrų ir moterų quokkas šiek tiek skiriasi. Vyras augs iki 1, 8 pėdų (54 cm) ilgio ir sveria iki 9, 3 kg (4, 2 kg), o moterys auga iki maždaug 1, 6 pėdų (50 centimetrų) ir sveria iki 7, 7 kg (3, 5 kg).

Dieta

„Quokkas“ yra žolynai, valgantys žoleles, lapus, stiebus ir įvairius vietinius augalus. „Quokka“ maitina naktį, augindama augalus, ir gali lipti į lapus. Kvotos pasirinkimas dieta yra jauna, minkšta augmenija. Mokslininkai pastebėjo, kad ankstyvos stadijos augmenijos pelkėse žiūri, o po ugnies auga mažiau nei tris mėnesius. Analizuodami kvapų išmatą, mokslininkai nustatė, kad 71 proc. Jos mitybos sudarė thomasia, dampiera hederacea, bossiaea aquifolia, mirbelia dilatata ir agonio linearifolijos, visų Australijoje esančių augalų ir žolelių derinys .

Buveinė ir diapazonas

„Quokkas“ turi tik nedidelę Australijos dalį. Rottnesto ir Baldo salos bei Vakarų Australijos pietvakarių regionai yra kvokko buveinių. Šiems regionams būdinga tanki augmenija arba pusiau sausos, nekultivuotos teritorijos netoli pelkių. „Quokkas“ pirmenybę teikia šiltam klimatui ir gali išgyventi pusiau sausose vietovėse arba vietovėse, kuriose sezoniniai variantai apima semiarid sąlygas. The Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga (IUCN) nurodo kvapą kaip „pažeidžiamą“ rūšį dėl grėsmių jos buveinei, medienos ruošos, deginimo, žmogaus vystymosi ir laukinių kiaulių pelkių naikinimo. Laukinių kačių ir lapių įvedimas į regionus taip pat sumažino jų gyventojų skaičių žemyne. The IUCN apskaičiavo, kad brandžiųjų kvokų populiacija pasaulyje yra apie 7 850–17 150. Dėl savo baimės dėl žmonių ir jų „pažeidžiamo“ statuso žmonės Australijoje gali būti nubausti už beprasmiškus asmenines „quokkas“ erdves.

Elgesys

Quokka yra labai socialinis žinduolis, ir iki 150 jų gali gyventi kartu vienoje teritorijoje, ypač tose, kurios yra netoli gausių vandens šaltinių. Dominuojantys vyrai kartais agresyviai gins savo teritorijas. Šviesos kovos taip pat vyksta, kai vyrai konkuruoja už šešėlines vietas, kad karštą dieną liktų kietas. Jie sukuria savo pašarų kelius, kurie taip pat apsaugo juos nuo plėšrūnų, kai jie juda naktį. Norėdamas iš vienos vietos į kitą, Quokkas persikelia į judančius judesius, panašius į jų giminaičius, kengurus. „Rottness“ saloje kvokkos buvo pakankamai įdomios, kad galėtų kreiptis į žmones. Dėl to ir jų tariamai „šypsosi“ pasirodymai, todėl jie buvo neoficialiai paskelbti „laimingiausiu gyvūnu pasaulyje“.

Dauginti

Kumpis pasiekia lytinį brendumą nuo šiek tiek daugiau nei metus iki 18 mėnesių po gimimo. Per metus moteriškoji tikroji moteris suteikia tik vieną palikuonį. Jie gali auginti ištisus metus Australijos žemyne, nors veisimosi sezonas „Rottnest Island“ paprastai yra ribotas nuo sausio iki rugpjūčio. Po poravimosi nėštumo laikotarpis yra apie 28 dienos. Kai tik po vienos dienos po gimimo moteris vėl gali gimti. Jaunuoliai po 6 mėnesius pasilieka motinų maišeliuose. Išėję iš maišelio, quokkas tęsia žindymą iki 8 mėnesių, o tada jie paprastai yra nujunkyti. Moteriškoji girnelė žemyninėje Australijoje savo gyvenime gali gimdyti 17 palikuonių. „Quokka“ vidutinė gyvenimo trukmė yra 10 metų.

Rekomenduojama

Įžymūs meno kūriniai: kavinės terasa naktį
2019
Į viršų Platinos gamybos šalys pasaulyje
2019
Pagrindinės Čekijos religijos
2019