Sandhill Crane Faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Sandhill kranas - tai migruojantis paukštis, su ilgomis, plonomis kojomis ir kaklu, ir tvirtas, pilkšvai rudos spalvos snapas. Jos plunksnos yra nuo pilkos iki rausvai rudos spalvos. Rudos spalvos atspalvis ant sandhill krano plunksnų taip pat gali būti priskirtas prie jų įprasto purvo. Ant sandhill krano galvos yra tamsiai raudonas odos pleistras, atskiriantis jį nuo kitų panašių paukščių. Pasak Nacionalinės laukinės gamtos federacijos (NWF), „Sandhill“ krano suaugusieji yra nuo 3 iki 4 pėdų aukščio, kurių sparnų ilgis viršija 5 pėdas. Suaugę, jie sveria nuo 6, 5 iki 15 svarų.

Dieta

Kaip visagalis, sandhill kranas yra oportunistinis tiektuvas, o jo mityba priklauso nuo to, kas yra lengvai prieinama jos buveinėje. Daugeliu atvejų, jis valgo tokius augalinius maisto produktus, kaip gumbai, uogos ir grūdai, nors taip pat valgys peles, gyvates, vabzdžius, kirminus, mažus paukščius, driežus, sraiges, varles ir vėžius. „All About Birds“ atlikto tyrimo duomenimis, smėlio krano kranas maitina sausumoje arba sekliose pelkėse, kur augalai išauga iš vandens. Jis renka maistą iš aplinkinių buveinių, išbando jį su aštriu smailiu snapeliu ir valgo, kol toliau šėria.

Buveinė ir diapazonas

Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje smėlio kranas yra gausu tam tikroje vietoje, taip pat mažesniu mastu Kuboje, Sibire ir Meksikoje. Pasak Nacionalinės laukinės gamtos federacijos, „Sandhill“ kranas gyvena gėlavandenėse pelkėse, tokiose kaip pelkės, šlapios pievos ir upių baseinai. Remiantis 2012 m. Tarptautine gamtos išsaugojimo sąjungos (IUCN) „Redlist“ ataskaita apie pavojingas rūšis, „Sandhill“ kranas klasifikuojamas kaip „mažiausiai susirūpinęs“ rūšis. Tarptautinis kranų fondas (ICF) praneša, kad didžiausias grėsmes smėlio krano kranui gali sukelti šlapžemių ir upių buveinių nuostoliai ir degradacija, pernelyg dideli medžioklės atvejai ir žmonių vystymosi veiksmai.

Elgesys

Socialiniu požiūriu, smėliadėžės kranas paprastai gyvena poromis arba mažomis grupėmis. Jie yra gana baisūs, kai šokia, žaismingai žaidžia aukštai ore, ir mesti lazdas vieni kitiems, net jei jie nėra poravimosi. Pasak Floridos žuvų ir laukinės gamtos išsaugojimo komisijos, kai žmogus maitina smėlio kraną, jis sukelia jiems agresyvų elgesį ir gali kelti grėsmę ir netgi užpulti vaikus. Buvo atvejų, kai smėlio kranų kranai, po to, kai mato jų atspindį, sulaužė akinius ir taip tapo teritoriniais. Tarptautinio krano fondo duomenimis, jų balsus apibūdina garsūs gandai su įvairiomis intonacijomis. Jie naudoja juos palaikyti ryšius tarpusavyje, stiprindami ryšius tarp vyrų ir moterų. Šios vokalizacijos taip pat gali būti naudojamos įspėti apie pavojus, kylančius iš tokių natūralių plėšrūnų kaip bobcats, meškėnai, kojotai, vilkai, varnos, varnos, ereliai ir pelėdos.

Dauginti

Seksualinį brandumą per dvejų metų amžiaus pasiekia smėlio kranas, pasak Nacionalinės laukinės gamtos federacijos. Vyrų ir moterų pora monogamiškai gyveno. Poravimosi partneriai parenkami pagal šokio parodą. Šokis apibūdinamas sparnų tempimas ir pleiskanojimas, jų galvučių pumpavimas, lankstymas ir šuolis ore. Poravimosi metu poros sukuria sinchronizuotą unisono skambučio dainą, atliktą nugabenant galvas. Po poravimosi, moteris užima du kiaušinius, kurie užima maždaug mėnesį, tačiau dažnai gali išgyventi tik vienas viščiukas. Išperinti jaunikliai (-ai) užtrunka du mėnesius, kad taptų nepriklausomi, ir tada gali pradėti migruoti su tėvais. „National Geographic“ duomenimis, „sandhill“ kranas turi vidutiniškai apie 20 metų.

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019