Sidabro lapės faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Nors tai yra ne faktas, kad daugelis žmonių žino, sidabro lapė iš tikrųjų yra tos pačios rūšies kaip raudona lapė, Vulpes vulpes . Jis gauna savo pavadinimą iš kailio spalvos, kuri svyruoja nuo drąsiojo sidabro iki beveik visiškai juodo. Kaip ir raudonos lapės, sidabro lapės akys taip pat įgauna aukso geltoną spalvą. Šių lapių svoris ir ilgis gali labai skirtis priklausomai nuo jų geografinės vietovės. Vidutiniškai, kadangi suaugusieji sveria nuo 11 iki 15 svarų (nuo 5 iki 7 kilogramų), jų ilgis nuo galvos iki uodegos gali siekti iki 40 colių (1 m). Sidabrinė lapė yra Canidae šeimos dalis, todėl ji yra artimas šunų ir vilkų giminaitis.

Dieta

Nors tai yra „ Carnivora“ įsakymas, tai gali būti klaidinantis dėl jų mitybos įpročių. Iš tiesų lapės yra visagaliai, tai reiškia, kad jie valgys mėsą (įskaitant šviežią žudynę ir mėsą) ir augalinius maisto produktus. Jų dietą daugiausia sudaro graužikai, triušiai, vabzdžiai, paukščiai, uogos ir kiti augalai, priklausomai nuo vietos. Kai jie turi daug maisto, jie saugos savo maistą talpyklose ir išsaugos juos sunkesniam laikui. Fokų paplitimas maisto laikymui ir jų mitybos lankstumui yra priežastis, kodėl lapės buvo tokios sėkmingos įvairiose pasaulio dalyse. Lapės gali patirti sunkumų su žmonėmis, kai jos kerta kelius, nes lapės neturi jokių problemų dirbant su tvoromis, kad pasiektų gyvulius. Miesto aplinkoje, jie gali būti matomi rummaging per šiukšlių dėžes, ar net valgyti naminių gyvūnėlių maistą, kuris buvo paliktas lauke.

Buveinė ir diapazonas

Sidabrinė lapė, kartu su raudona lapė, yra labiausiai paplitusių rūšių, priklausančių Pasaulio ordino „ Carnivora“, nariams. Jų diaspora tęsiasi visoje Šiaurės Amerikoje, Europoje, Azijoje ir net Australijoje. Lapės pasirodė esančios labai universalios, rado būdų, kaip išgyventi visų tipų aplinkoje, ir kai kuriose pasaulio dalyse yra laikomos kenkėjais. Dalis jų teritorijos išplėtimo atsirado dėl žmonių pristatymo, todėl jie galėjo dalyvauti lapių medžioklėje naujose srityse. Kita priežastis yra dėl to, kad buvo sunaikinti jų grobuoniški konkurentai. Nors IUCN Raudonąjį sąrašą jie laikomi „mažiausiai susirūpinusių“ rūšių, jie kenčia dėl buveinių praradimo ir išnaudojimo per kailių auginimą ir kailių prekybą. Pastaroji yra ypač skirta sidabro lapėms, kurių kailiai yra labai vertinami dėl savo unikalios spalvos.

Elgesys

Sidabrinės lapės dažniausiai yra vienišos gyvūnai ir yra pusiau teritorinės. Savo prašomose teritorijose yra jų dens ir maisto talpyklos. Skirtingai nuo kitų šunų giminaičių, lapės negali gaminti žievių ir šliaužtų, kaip šunys ir vilkai. Vietoj to, jie gali gaminti platų unikalių garsų spektrą, įskaitant aukštą įspėjamąją žievę, „šaukiančias“ ir šnabždesius, nors jų ryškiausias triukšmas yra vadinamas „gekkeriu“, ir tai skamba kaip gaudymas. Lapės gekker, kai jie yra susijaudinę ar nervingi, todėl gali žaisti žaidimo metu arba kai jie gina savo teritoriją nuo įsibrovėlių. Žiemos metu lapės žinoma, kad savo uodega naudojasi kaip antklodės, kad išlaikytų save šiltas.

Dauginti

Dėl plataus geografinio diapazono sidabro lapės poravimosi laikotarpis labai skiriasi. Viksensas gali susieti su keliais vyrais, bet galiausiai ji suformuos monogaminę porą, turinčią tik vieną galutinį pasirinkimą. Jie augins tik kartą per metus, o jų nėštumo laikotarpis trunka šiek tiek mažiau nei 2 mėnesius. Šuniukų skaičius gali labai skirtis, tačiau vidutiniškai yra 5 rinkiniai vienam pakratui. Rinkiniai neatidaro savo akių iki 2 savaičių po jų gimimo ir užtruks iki 5 savaičių. Šeimos vienetas išliks iki rudens, o kai rinkiniai pasibaigs 10 mėnesių, jie paliks savo teritoriją.

Rekomenduojama

Gražios salos, priklausančios kruizinių linijų
2019
Saugiausios valstybės JAV
2019
Halifakso sprogimas - mirtingiausios nelaimės Kanados istorijoje
2019