„Wallaby“ faktai: Okeanijos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Wallabies yra vertikaliai, Marsupial žinduoliai, kurie dažniausiai randami Australijoje, taip pat Naujosios Gvinėjos saloje. Jie yra klasifikuojami kaip kengūros šeimos (Macropodidae) dalis, šalia pademelons, quokkas, kengūrų ir medžių kengūrų. Marsupijos patelės yra gyvūnai, kurių viduje yra maišeliai, kuriuose kelis mėnesius po to, kai gimdyvių žinduoliai (eutheriečiai) gimsta priešlaikinį gimdymą, augina jaunus, kitaip vadinamus džiaugsmais. „Wallabies“ yra maži ir vidutiniai žinduoliai, turintys galingas užpakalines kojas ir vienodai stiprią uodegą. Pastarasis naudojamas tiek apsaugai, tiek pusiausvyrai, ir ši uodega gali augti tokiu pat ilgiu, kaip ir kiti kūnai. „Wallabies“ yra žinomi dėl savo sugebėjimo atsistoti labai greitai, taip pat į šuolį į įspūdingus aukščius, stengiantis apsisaugoti nuo plėšrūnų.

Dieta

Wallabies daugiausia maitina daržoves, žoles ir kitus augalinius maisto produktus, tokius kaip vaisių, lapų ir krūmų šaknų, randamų jų natūraliuose buveiniuose. Adaptacijos, leidžiančios jiems išgyventi kaip žolėnai, apima jų pailgas veidus ir žandikaulio struktūrą, taip pat jų didžiulius plokščius dantis, kurie pirmiausia skirti kramtyti ant kietos augalijos. Nesant šviežio vandens skylių, sienos gali išgerti jūros vandenį, ką gali padaryti tik labai nedaug kitų gyvūnų. Klimatuose ir aplinkose, kur vanduo nėra lengvai prieinamas, šie žinduoliai vis tiek gali gauti pakankamai skysčių iš sultingų augalų ir daržovių, kuriuos jie valgo. Paprastai nelaisvėje laikomi vaisiai ir daržovės, paprastai randamos soduose ir ūkiuose, pavyzdžiui, obuoliuose, saldžiosiose bulvėse, morkose ir šienuose.

Buveinė ir diapazonas

„Wallabies“ yra vietiniai Australijos žemynai, taip pat atokūs, labai miškingi ir pusiau sausieji Naujosios Gvinėjos regionai. Įvedtos populiacijos dažnai pastebimos tokiose šalyse kaip Airija, Havajai, Naujoji Zelandija ir Škotija, ypač viršutiniuose regionuose ir atokiose salose. Šiuo metu Tarptautinė gamtos apsaugos sąjunga „Grėsmingų rūšių sąrašas“ klasifikuoja keletą „Wallabies“ porūšių: „pažeidžiamos“ arba „nykstančios“. Tiesą sakant, keturi jau tapo „išnykę“ dėl jų natūralių buveinių sunaikinimo, užteršimo ir neatsakingo urbanizacijos, kuri paskatino tuos paukščius į kelius, greitkelius ir arčiau savo plėšrūnų laurų, priversti juos priartėti prie laukinės gamtos. šunys, laukinės katės ir lapės.

Elgesys

„Wallabies“ pirmenybę teikia maistui ir gyvena vieni, o vargu ar gali būti laikoma draugišku. Viena iš šios bendrosios išimties išimtis yra „Wallaby“ rūšių moterims, kai jiems pavesta nešioti ir pakelti savo jaunuolius savo maišelyje nuo gimimo iki pirmųjų keleto gyvenimo mėnesių. Pastebėta, kad didžiosios „Wallabies“ rūšys dažniausiai yra aktyvios per dieną ir turi tendenciją gyventi grupėse arba „mobuose“, sudarytuose iš 50 ar daugiau asmenų. Kita vertus, mažesnės rūšys, daugiausia, yra naktinės ir turi tendenciją gyventi ypač vienišas gyvenimas. „Wallabies“ apsaugo savo namus ir teritorijas naudodamosi galingomis uodegomis ir užpakalinėmis kojomis, o grėsdami gali rodyti agresyvų elgesį. Vyrai taip pat kovoja vienas su kitu, ypač kai mėgsta moteris, nors ekspertai pastebėjo, kad tokios kovos yra retai mirtinos, ir paprastai jos nesukelia ilgalaikių sužalojimų.

Dauginti

„Wallabies“ veislė vyksta sausio ir vasario mėnesiais, o tai vasarą pietinėje pusrutulyje. „Wallabies“ nėštumo laikotarpis trunka apie 28 dienas, po to moterys pagimdo tik vieną jaunuolį, vadinamą „joey“. Maždaug po dviejų mėnesių joey tęsis savo motinos maišelyje, kur jis toliau augs ir vystysis. Tais retais atvejais, kai motina wallaby pastoja, o dar vienas joey vis dar gyvena savo maišelyje, atsiranda įdomus reiškinys, vadinamas „embrioniniu diapauzu“. Per šį laikotarpį negimusio jaunimo vystymasis atidedamas iki tol, kol vyresnysis džiaugsmas paliko motinos maišelį.

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019