Žirafos faktai - Afrikos gyvūnai

  • Žirafos kaklas negali pasiekti žemės, kai jis stovi. Štai kodėl žirafa turi skleisti savo priekines kojas arba nuleisti, kad pasiektų žemės gėrimui.
  • Žirafos yra aukščiausieji pasaulyje žinduoliai. Taip didelis, kad jų kojos yra aukštesnės nei dauguma žmonių.
  • Žirafoms reikia tik 5–30 minučių miego per 24 valandų laikotarpį.

Kaip atrodo žirafai?

Žirafa yra aukščiausia pasaulyje žinduolė. Tai labiausiai pasižymi ilgomis kojomis ir kaklu. Žirafai turi rudą manevrą ir trikampę galvą su dviem plaukuotais ragais. Dėl subrendusios žirafos kojos yra apie 6 pėdos ilgio, kaip ir kaklas. Vyras yra aukštesnis ir sunkesnis už moterį. Pasak „National Geographic Society“, nuo galvos iki kojų, brandaus žirafos aukštis paprastai svyruoja nuo 14 iki 19 pėdų. Jo odos sluoksnis yra rudi pleistrai, nudažyti juoda spalva, atskirti smėlio spalvos spalvomis, o modeliai ir spalvos skiriasi priklausomai nuo geografinio regiono. Brandi žirafa sveria nuo 1750 iki 2800 svarų, o jų vidutinė gyvenimo trukmė yra 25 metai. Abiejų lyčių galvos viršūnėse yra odos dengtos rankenėlės, vadinamos ossicones. Moteriški ossiconai yra mažesni ir turi mažą kailių kailį ant viršaus, o vyriški ossiconai yra nuplikę viršuje. Šios rankenėlės naudojamos apsaugoti galvą, kai vyrai kovoja, o tai reiškia, kad jų kaklai atsitrenkia į vieną pusę stiprumo pavadinimu, vadinamu kaklu. Jie turi unikalų būdą vaikščioti abejomis kojomis vienoje kūno pusėje, o po to abiejų kojų pusėse. Nors žirafai panašiai prilygsta kitiems žinduoliams, jų galinės kojos ir priekinės kojos supasi. Jie gali pasiekti 55 kilometrus per valandą (35 mylių per valandą) visu greičiu, tačiau tik tokie trumpi spurts gali išlaikyti.

Ką patinka žirafai?

Žirafa yra žolė naršyklė, tai reiškia, kad ji sunaudoja krūmus ir sumedėjusius augalus. Pasak „Giraffe Conservation Foundation“ (GCF), žirafa gali pritaikyti savo mitybą, priklausomai nuo kiekviename regione esančių augalų ar medžių rūšių. Didžiausią dienos dalį valgant, žirafa sunaudoja daugiau kaip 100 svarų (45 kilogramų), daugiausia maitinančių medžių ir krūmų lapais ir pumpurais. Sausose pievose žirafos valgo Acacia lapus ir ūglius. Jie taip pat gali valgyti vynmedžius, žoleles, gėles ir vaisius, ypač lietaus sezonuose. Žolė nedideliais kiekiais taip pat yra žirafos dietos dalis. Žirafa, norėdama šerti lapus ir ūglius, netgi nuo pačių stambiausių augalų, naudoja savo kietą, vikrų ilgą liežuvį ir lūpas. Vyrams dėl jų didesnio aukščio gali auginti žalumynus aukštesniuose nei moterys. Nors žolėnai, žirafos buvo užfiksuotos kaip lūpos išdžiovintos mėsos liemenis.

Kur gyvena žirafai?

Žirafa yra gimtoji daugelyje Afrikos šalių, įskaitant Keniją, Kamerūną, Čadą, Nigerį, Ugandą, Namibiją, Botsvaną, Zimbabvę, Zambiją, Tanzaniją, Angolą ir Pietų Afriką. Laukinės pievos lygumos, miškai ir savanna yra labiausiai paplitusios žirafų buveinės tose šalyse. Pagal GCF duomenis, visame pasaulyje liko mažiau nei 80 000 žirafų, iš esmės sumažėjusios nuo 1999 m. Skaičiaus, kai Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga (IUCN) nustatė, kad jų skaičius viršys 140 000. Žirafos skaičiaus sumažėjimą lėmė pergamentavimas, žmonių populiacijos augimas, dėl kurio buvo prarasta miškas, užsikrečiama miestu, ir buveinių praradimas dėl susiskaidymo ir degradacijos.

Ką daryti žirafa?

Žirafa yra ne teritorinis ir labai socialiai orientuotas gyvūnas. Moterys suaugusieji užsidaro 10–12 grupėse be vyrų, neskaitant jų žindančių jaunų, o vyriškos žirafos gyvena savo bandose. Kai laimingi, žirafai įsitraukia į žaismingus tussles, susijusius su jų kaklais, arba galop apie atviras erdves. Kai vienas vyras nori užfiksuoti savo dominuojančią padėtį bandoje, jis elgiasi agresyviai. Pasak Gamtos instituto, tai yra stiprios sparracijos forma, kai du žirafai stovėti šalia, bet priešinga kryptimi, o prekyba su galva ir kaklu su ragais. Tai gali trukti pusvalandį, o pirmoji žirafa, kuri pasitraukia į išsekimą, nugalės pralaimėjimą.

Kaip gaminami kūdikių žirafai?

Žirafos neturi fiksuoto poravimosi sezono, bet lietaus sezono metu dėl galimybės gauti maistą yra didesnės galimybės veisti. Septynerius metus vyrų žirafa taps lytiškai subrendusi, o tada ji gali prisitaikyti prie seksualiai brandžių keturių metų ar vyresnių moterų. Priimant vaiką, vyras atsilieka nuo jos nugaros. Norint nustatyti, ar potencialus motinos padėjėjas yra karštyje ir pasiruošęs susitvarkyti, vyriškos žirafos skonis moteriško šlapimo. Tada moterys su žirafais, kurių virškinimo hormonas aptinkamas jų šlapime, bus sujungtos. Žirafos vidutinis nėštumo laikotarpis yra 15 mėnesių pagal GCF. Naujagimis veršelis sveria apie 220 svarų, apie 6, 5 pėdų aukštį. Moterų žirafa paprastai gimsta tik vienas veršelis, nors įmanoma ir dvyniai.

Žirafos pagrindiniai faktai

Gyvūnų faktaiInformacija
Aukštis (įskaitant ragus)15-17 pėdų (vyrų)

12-15 pėdų (moterų)

Svoris1, 765-4, 255 kg. (Patinas)

1, 215-2600 £ (moteris)

Seksualinis brandumas3, 5 metų (vyr.)

4-5 metai (Moteris)

PoravimasBet kuriuo metu
Nėštumas453-464 dienos
Jaunų žmonių skaičiusPaprastai vienas
PritaikytiLaisvai susietos grupės
Žirafos gyvenimo trukmė25 metai
DietaLapai iš medžių, krūmų, alpinistų, vynmedžių ir kai kurių žolelių.
Susijusios rūšysPripažintos devynios porūšiai; visi panašūs, bet pasižymi kailiu ir geografiniu pasiskirstymu

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019