Šiandien pasaulyje gyvenančios penkios tapirų rūšys

Tapiras yra žolėdžio gyvūnas, pasižymintis trumpu, prensančiu nosies kamienu. Likusi išvaizda yra panaši į kiaulių išvaizdą. Yra penkios egzistuojančios tapirso rūšys. Keturios iš šių rūšių gyvena Amerikoje, o viena - Azijoje. Arkliai, zebrai, asilai ir kiti nelyginiai kanopai yra glaudžiai susiję su tapirais.

5. Brazilijos tapyras

Tapirus terrestris arba brazilų tapyras, taip pat žinomas kaip Pietų Amerikos tapyras, yra gimtoji Pietų Amerikoje, kurioje yra didelių populiacijų Amazonės baseine ir regiono atogrąžų miškuose. Jis laikomas didžiausiu Amazonės gyvuoju vietiniu žinduoliu. Tapiro dydis be uodegos svyruoja nuo 5, 9 iki 8, 2 pėdų. Gyvūnas turi tamsiai rudą kūną ir blaivesnį veidą. Jaunesniems kojelėms ant rudos dangos yra baltos dėmės arba juostelės. Tapirų apvalios ausys turi išskirtinius baltus kraštus. Brazilijos tapirai yra greiti tiek vandenyje, tiek ant žemės. Jie taip pat gali greitai judėti ant tvirtų vietovių. Krokodilai, didžiosios katės ir anakondai yra jų pagrindiniai plėšrūnai gimtojoje buveinėje. Tapiras yra žolinis augalas ir jo mityba susideda iš augalų dalių. IUCN klasifikuoja rūšis kaip „pažeidžiamą“. Tapirai medžiojami mėsai ir paslėpti. Jie taip pat greitai praranda savo buveinę.

4. Mažasis juodasis tapis

Mažas juodasis tapyras ( Tapirus kabomani ) randamas Pietų Amerikos Amazonės atogrąžų miškuose. Tai mažiausia išlikusi tapiro rūšis. Ji dalijasi savo buveine su Brazilijos tapiru. Šios rūšies vidutinis ilgis yra apie 90 cm. Rūšis yra tamsesnis nei Brazilijos tapiras. Ji taip pat turi trumpesnes kojų ir keteros nei T. terrestris. Mažai žinoma apie šios rūšies elgesį, ir laikoma, kad jis yra vienišas gyvūnas, bet kartais jis yra vyriškos ir moteriškos poros. Kaip ir kiti tapirai, mažas juodasis tapyras yra žolė, maitinanti vaisiais, žolėmis, lapais ir tt Kadangi ši rūšis buvo tik neseniai atrasta ir klasifikuojama, jo apsaugos būklė dar turi būti įvertinta.

3. Kalnų tapyras

Tapirus pinchaque“ arba kalnų tapyras gyvena kalnų buveinėje, esančioje Páramo ir Pietų Amerikos debesų miškuose. Rūšis randamas nuo 2 000 iki 4300 metrų aukštyje. Gyvūnui taip pat vadinamas vilnonis tapyras, nes jis turi vilnonį kailį, kuris leidžia jam išlikti šiltas kalnuotoje buveinėje. Vilnonis kailis padeda lengvai identifikuoti šią rūšį. Rūšis yra labai tamsus, bet skruostų, apatinės dalies ir analinės srities apvalus. Rūšies ilgis yra apie 5, 9 pėdų. Šie gyvūnai šeriami lapais, žolėmis ir kitomis augalų dalimis. Jie yra svarbūs sėklų sklaidos veiksniai. Įspūdingi lokiai ir puma yra labiausiai paplitusios kalnų tapiro plėšrūnai. Gyvūnai yra krepsiški. „IUCN“ kalnų tapirai yra paženklinti „nykstančiais“ ir yra labiausiai grėsmingos tapiro rūšys. Kai kurie veiksniai, pavyzdžiui, mėsos išpjaustymas, paslėpimas ir tradiciniai vaistai, buveinių sunaikinimas ir ūkininkų persekiojimas dėl ūkininkų pasėlių, yra keletas pagrindinių grėsmių kalnų tapiro gyventojams.

2. Malajiečių tapyras

Tapirus indicus“ arba „malajiečių tapyras“ yra vienintelė „Tapir“ rūšis senajame pasaulyje. Rūšis, taip pat žinomas kaip Azijos tapiras, yra gimtoji Azijoje. Tai yra didžiausia iš penkių tapirų rūšių. Labiausiai skiriamasis šios rūšies fizinis pobūdis yra šviesios spalvos pleistras, kuris tęsiasi tarp peties ir galo. Likusi kūno dalis yra juodos spalvos. Šie gyvūnai turi silpną regėjimą, bet turi didelį kvapą. Jie paprastai yra vieniši ir teritoriniai. Jų mityba susideda iš 115 augalų rūšių. Jie yra krepsiški. Malajiečių tapyras yra labai pavojinga tapirų rūšis ir IUCN raudoname sąraše yra „nykstanti“. Ši rūšis kenčia nuo buveinių naikinimo ir brakonieriavimo. Jos buveinėje yra labai nedaug natūralių plėšrūnų.

1. Baird's Tapir

Tapirus bairdii“ arba „Baird“ tapyras yra tapirų rūšis, kurios svyruoja nuo Meksikos iki šiaurės vakarų Amerikos, įskaitant dideles Centrinės Amerikos dalis. Tai didžiausias sausumos žinduolis i Centrinė Amerika, kurio dydis svyruoja nuo 5, 9 iki 8, 2 pėdų, išskyrus ilgos uodegos ilgį. Tapiras turi tamsiai pilkai rudą kailį, padengiantį kūną. Jos visų pirma yra naktinės ir vienišos. Jie maitina kritusius vaisius ir augalų lapus. Jie mėgsta plaukti vandenyje ir dažnai linkę pasilikti vandens šuliniuose karštomis dienomis. Baird's tapiras negali būti artimas prie žmonių, nes žinoma, kad jie retais atvejais įkrauna ir įkalino žmones. IUCN klasifikuoja šią rūšį kaip „pažeidžiamą“. Buveinių praradimas ir brakonieriavimas yra didžiausia grėsmė šiai rūšiai. Įstatymai keliose šalyse draudžia medžioti šiuos gyvūnus, bet retai taikomi griežtai.

Rekomenduojama

Kas yra Pigeon Milk? Ar paukščiai gamina pieną?
2019
Ekstremaliausi Šiaurės Amerikos taškai
2019
Kokie yra pagrindiniai Gabono gamtos ištekliai?
2019