Kalnų liūto faktai: Šiaurės Amerikos gyvūnai

Fizinis aprašymas

Kalnų liūtas, dar vadinamas Puma, Puma arba Pantheras, yra didelis, sausumos gyvūnas, kurio dauguma veislių yra gimtoji Šiaurės Amerikoje. Po jaguaro ji yra antra pagal dydį katė, taip pat viena iš didžiausių laukinių žinduolių Vakarų pusrutulyje. Ji turi apvalią galvą su vertikaliomis ausimis. Jo priekiniai ketvirčiai yra raumeningi ir stiprūs, su stipriais žandikauliais, pilnai sukomplektuotais, kad sukibtų ir sukabintų grobį, pvz., Antilopę ir elnias. Jo kojoms būdingos penkios žnyplės ant priekinių kojų, kurios visos gali būti įtrauktos. Užpakalinėse kojose galima rasti keturis nagus, jų daug didesnės priekinės kojos yra gerai pritaikytos išlaikyti savo vise panašų sukibimą su grobio gyvūnais, kai kurie iš jų yra daug didesni už pačius kalnų liūtus.

Dieta

Kalnų liūtai, kurie yra privalomi mėsėdžiai, reikalauja daug mėsos baltymų, ypač iš jų pageidaujamų elnių ir susijusių rūšių grobio. Nors jie džiaugiasi dideliais kanopais, pvz., Elniais, kalnų liūtai taip pat valgys mažesnius gyvūnus, tokius kaip meškėnai, kojotai ir kepsniai. Gyvuliai, arkliai, kalnų ožkos, mažieji vabzdžiai ir graužikai taip pat yra tarp daugelio kitų gyvūnų, kuriuos taip pat valgys puma. Jie yra geriausi medžiotojai, kurie yra efektyviausi naktį ar susilieję, ir jie turi įprotį šerti didelėmis skerdenomis dienomis. Kol jie nebebus baigę, jie nužudys savo nužudymus nuo kitų gyvūnų, įskaitant jų pačių rūšį. Jie teikia pirmenybę kaklui, kai miršta mirtini, ir jie yra gudrūs, kai kalbama apie kankinimą ir laikymąsi ant kito būsimo valgio.

Buveinė ir diapazonas

Praėjus šimtmečius ir dešimtmečius kalnų liūtai buvo aptikti tarptinkliniu ryšiu visose JAV. Tačiau 20-ojo amžiaus pradžioje jie buvo iš esmės išskirti iš beveik visų jų pradinių ribų, ypač Rytų ir Vidurio Vakarų JAV. Tačiau pastaraisiais metais daugelyje šių regionų ir Kanados provincijų buvo nustatyta, kad populiacija yra pakankamai tvari sportinei medžioklei. Po to buvo pranešta apie laikinus vyrus Nebraskos, Oklahomos ir Dakoto, taip pat Minesotos, Ajovos, Misūrio ir Ilinojaus bei Mičigano viršutiniuose pusiasaliuose. Toliau į vakarus nuo uolų iki konkrečių populiacijų visada buvo daug didesnis. Tarptautinė gamtos išsaugojimo sąjunga (IUCN) kalnų liūtus klasifikuoja kaip „mažiausiai rūpimų“ rūšių. Tačiau didelės katės turi būti apsaugotos daugelyje sričių. Nors dauguma šiandien gyvena Vakarų Šiaurės Amerikoje, jie gali būti randami beveik visuose Naujojo pasaulio buveinėse, esančiose į pietus nuo Yukon upės, o mažesnės populiacijos yra Vidurio ir Pietų Amerikoje.

Elgesys

Kalnų liūtai yra vieniši gyvūnai, linkę gyventi vieni, todėl žmonės ne visada mato juos, kuriuos jie dažnai stengiasi išvengti. Norint klestėti, jiems reikia daug atviros erdvės nuo kitų gyvūnų, nes jie yra slapti ir gana atkaklūs. Kartais buvo nustatyta, kad jie atakuoja žmones, ypač vaikus ar suaugusiuosius, kurie keliauja vieni, o ne grupes. Kitas aiškus puma elgesys yra jo atsisakymas suvartoti nieko, ko jis nebuvo medžiojęs. Nors jie paprastai užverčia savo nosį į raumenis, kai kuriais retais atvejais Kalifornijoje buvo pranešta, kad jie demonstruoja oportunistinį maitinimo elgesį, mirtinas skerdenas, kurias sąmoningai palikė moksliniai biologai. Daugelyje jų diasporos diapazone kalnų liūtai turi nedaug, jei tokių yra, natūralių plėšrūnų.

Dauginti

Moterų puma seksualinis brandumas pasiekiamas per pusantrų metų gyvenimo trukmę, vidutinis vienos pakratos gimimas kas dvejus metus arba per visą moters gyvenimo laiką. Poravimas yra trumpas, nors ir dažniau, palyginti su kitais panašaus dydžio gyvūnais. Monogamija nėra bendras kalnų liūtų bruožas, o moterys per visą reprodukcinį gyvenimą gana reguliariai keičia partnerius. Moterys paprastai pakelia vieni kubelius ir greitai gali smarkiai ginti savo jaunuolius. Stresas dažnai sukelia mažą dauginimosi dažnį tiek lauke, tiek nelaisvėje. Dažniausios kalnų liūčių mirtingumo priežastys yra bada, kova su kitomis kalnų liūtomis, liga, lėtinis stresas ir žmogaus medžioklė.

Rekomenduojama

Kas yra dravidų kalbos?
2019
Religiniai įsitikinimai Namibijoje
2019
Kas yra Pakistano sostinė?
2019